INDUSTRI

Skal bli et senter for subsea kraft

ÅPNING: Med å koble sammen en fiktiv høyspentkabel for havbunnen erklærte Tom Blade og Trond Giske det nye Subsea teknologisenteret til Siemens i Trondheim.
ÅPNING: Med å koble sammen en fiktiv høyspentkabel for havbunnen erklærte Tom Blade og Trond Giske det nye Subsea teknologisenteret til Siemens i Trondheim. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
2. sep. 2011 - 09:56

Trondheim: Næringsminister Trond Giske var stolt over at Siemens ledelse i Norge klarte å overbevise styret i Siemens sentralt om at det er riktig å utvikle framtidens teknolog for høyspent fordeling, styring og bruk på havbunnen til miljøet i Trondheim.

– Siemens og Trondheim hører sammen. Jeg selv vokste opp i nærheten av Siemens og det ble aldri jul før lysene i høyblokken dannet et juletre. Siemens er viktig for at Trondheim skal beholde sin status som teknologihovedstaden i Norge, sier Trond Giske.

Skal bli best

– Vi skal bli verdens beste elektrikere på havbunnen. Det var naturlig å legge et teknologisenter for å utvikle framtidens distribusjonsnett for høyspent til undervannsinstallasjoner til Trondheim. Vi har 650 kompetente medarbeidere i byen hvor vi har vært over 100 år, sier Tom Blade som er konsernansvarlig for olje og gass i Siemens.

– Det er første gang på mange år at Siemens har gått til det skritt å investere i et teknologisenter i Norge. Det betyr mye for vår posisjon i Siemens og ikke minst for vår anseelse i Trondheim. Det viser at vi satser. Utfordringen vår nå blir å fylle det med dyktige medarbeidere. Vi trenger de beste for å kunne utvikle den teknikken som trengs for utstyr på havbunnen, sier Siemens administrerende direktør i Norge, Per Otto Dyb til tu.no.

Viktig kompetanse

Næringsminister Giske understreket at verden vet mer om verdensrommet enn det de vet om virksomhet i havet som tross alt dekker 2/3 av jordens overflate.

– Med dette subseasenteret kan vi lære oss mer om hvordan vi skal drive virksomhet nede i havet. Senteret er også viktig for Norge. Vi må konkurrere på kompetanse. Lønnsnivået er for høyt til at vi kan konkurrere på pris alene. Det har industrien lært meg. Derfor er det viktig at vi utvikler kunnskap om hvordan bygge ut og drive kompliserte anlegg på havet bunn, sier Giske.

Giske understreker at den største utfordringen er at alle ønsker kun å rekruttere de beste.

– Vi mangler kompetent arbeidskraft. Derfor er jeg svært fornøyd med at Siemens er med på å støtte de realfagsinitiativ som tas både i barneskolen og på videregående skole. Min oppfordring er at industrien må ut å markedsføre hvor viktig det er for Norge at de unge utdanner seg til ingeniører. I tillegg til at de får interessante og godt betalte jobber er det viktig for samfunnet. Vi trenger flere ingeniører og ikke journalister, sier næringsminister Giske til Teknisk Ukeblad.

Norskstyrt

Hittil har Siemens investert om lag en milliard kroner er i teknikk som gjør det mulig å flytte olje- og gassproduksjon ned til havbunnen.

Åpningen av senteret markerer startskuddet for en global satsning på undervannsteknologi kalt Siemens Subsea Power Grid.

Hele satsingen skal styres fra Norge og Trondheim, og vil bidra til økt utvinningsgrad og mer energieffektiv olje- og gassproduksjon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.