INDUSTRI

Siri Skøien er årets Gründerkvinne

VINNER: Siri Skøien ble Årets Gründerkvinne 2012, og står bak Comlight as, som driver med aktivitetsstyrt belysning.
VINNER: Siri Skøien ble Årets Gründerkvinne 2012, og står bak Comlight as, som driver med aktivitetsstyrt belysning.Bilde: Fredrik Drevon

Årets Gründerkvinne 2012. Finalistene

Ane Lillian Tveit, So-ro AS, Buskerud

Har etablert bedriften So-ro AS med utgangspunkt i So-ro vuggen som vugger forlengs og gir barnet lineær stimuli. Vuggen fikk merket for Godt Design fra Norsk Designråd i 2010.

Heidi Wang, Noren AS, Nord-Trøndelag

Gründer og CEO for bedriften Noen AS. NOEN tilbyr aktivitets- og omsorgstjenester til eldre generelt og har spesialisert seg på tjenester til personer med demens. Tjenestene utøves av personer som er rekruttert tilbake til arbeidslivet og som trenes i NOENs egenutviklede metodikk for å utøve kunnskapsbaserte tjenester.

Astrid Skreosen, Asap Norway AS, Telemark

Astrid har gründet Asap Norway AS med utgangspunkt i superabsorberende oppdekningsutstyr for helsevesenet. Bedriften etablerer nå full skala produksjon og retter seg i 2012 mot Skandinavia men har internasjonale vekstambisjoner utover dette.

Celine Engelstad, Celine-Engelstad AS, Oslo

Sammen med Gunnvor Vik har Celine etablert bedriften Celine Engelstad AS som tilbyr norske designsmykker i ekte sølv, til en overkommelig pris. Designet tilbyr en modernisering av edle metaller og “gamle” materialer i ny bruk som har skapt nyskapende produkter.

Siri Skøien, Comlight AS, Østfold

Comlight består av detektorer (radar) som registrerer aktivitet. Når en detektor ”trigges” vil den kommunisere trådløst (radio) til et gitt antall nærliggende lyspunkter slik at veibanen lyses opp et valgt antall mastelengder foran trafikanten. En kjørende vil derfor oppleve veien opplyst som normalt. Betraktet fra siden vil vi se en ”lysbølge” som følger kjøretøyet.

Ane Christophersen, Windflip AS, Rogaland

Anes har etablert Windflip AS som er basert p en lekter som frakter ferdig sammensatte vindturbiner liggende og som på en effektiv og elegant måte reiser turbinene til havs og installerer dem offshore. Konseptet er basert på kjent teknologi sammensatt på en ny måte for å senke

Kilde: Innovasjon Norge

Årets Gründerkvinne 2012 heter Siri Skøien, og har etablert Comlight.

Virksomheten tar utgangspunkt i aktivitetsstyrt veibelysning. Skøiens idé går ut på at man kan effektredusere alt lys i forhold til et ønsket lavt nivå, og gradvis øke intensiteten i ett område rundt et objekt i bevegelse.

Ifølge Skøien kan vi i Norge spare rundt 250 millioner kroner i året på å innføre aktivitetsstyrt belysning.

Parker og lysløyper

– Jeg er oppfinner av produkter som detekterer fotgjengere, og ikke bare biler. Dette egner seg ypperlig til for eksempel parkanlegg og lysløyper, og kan redusere strømutgiftene betydelig. Det krever endel hardware-endringer og vi har klart hva som skal til, men nå er det investeringene som gjenstår, sier Skøien til Teknisk Ukeblad.

Skøien sier at produksjonen er i gang. Dette er produkter for biltrafikkerte veier.

– Parallelt med at det leveres og er i fulll sving kommersiellt, utvikler vi den andre versjonen, slik at vi får en kontinuerlig videreutvikling.

Giske var prisutdeler

For fjerde år på rad kåret innovasjon Norge og Nærings- og handelsdepartementet årets Gründerkvinne. Prisen ble delt ut av nærings- og handelsminister Trond Giske.

– Kåringen av årets Gründerkvinne skal fremme økt entreprenørskap blant kvinner, sier direktør i Innovasjon Norge Ketil Lundgaard.

– Vi i Innovasjon Norge ser at det er mange dyktige gründerkvinner her i landet. Gjennom dette prisarrangementet løfter vi dem fram i lyset som gode rollemodeller for andre.

Les også:

Jenter vil endre bransjen

Gründerpris til Windflip-sjef

Ingeniører må kjøre taxi

Norsk teknologi forhindrer miljøkatastrofer

Ny hytte for 62000 kroner

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.