INDUSTRI

Renser forurenset oljevann

RENSER: Her renses avfallsvann med betydelig oljeemulsjon hos selskapet Framo Engineering.
RENSER: Her renses avfallsvann med betydelig oljeemulsjon hos selskapet Framo Engineering. Bilde: Stein Christensen / Sorbwater Technology
Camilla Aadland
22. juni 2010 - 10:35

Målet er at det første kommersielle anlegget skal være klart i september. Bak anlegget ligger fem år med forskning og utprøving.

– Vi har ansatte som er kvalifisert innen behandling av avfallsvann. Vi var egentlig på jakt etter andre egenskaper da vi oppdaget disse fantastiske egenskapene ved hydrocolloiden, som nå er vårt hovedprodukt. Vi fikk en reaksjon med utfelling av omtrent alle partikler i en vannprøve, sier daglig leder Torgeir Nærø i Sorbwater Technology.



Tang og tare TEST: Sorbwaters poleringsrekator, Sorbpol, skal sørge for nullutslipp av olje i det siste rensetrinnet.
Tang og tare TEST: Sorbwaters poleringsrekator, Sorbpol, skal sørge for nullutslipp av olje i det siste rensetrinnet.

Tang og tare

Egentlig skulle de nemlig gjøre noe med forurensning i slaktevann fra laksenæringen. I stedet skal de nå rense såkalt sloppvann fra oljerigger, altså vannet fra de ulike avløpene på riggen. Dette vannet kan inneholde alt fra såpe til olje og fraktes i dag med båt til land.

– Fra norsk sokkel fraktes i dag over 100.000 tonn av dette avfallsvannet fra riggene til land. Det krever logistikk, transport og lagringsløsninger. Vi kan redusere transportbehovet med 95-99 prosent. Det i seg selv er miljøvennlig, sier Nærø.

Selskapet bruker et bindemiddel (en flokkulant) som skiller ut avfallsstoffer fra vannet. Dette bindemiddelet, Sorbfloc, er laget av tang og tare og produseres i Norge av FMC Biopolymer.

– Vi har funnet en ny anvendelse for et eksisterende produkt og så har vi tilpasset det vårt behov. Vi har et eget prosesspatent som er godkjent i Europa og USA, sier Nærø.



Ut av landet

Han har nemlig tenkt å selge dette ut av Norge.

– Vi ser på Norge som et lite marked. De store markedene er i USA, Canada og Midt-Østen. Det er et stort potensial for å bruke prosessen innen skifergassutvinning i USA og på oljesandutvinning. De har et stort resirkuleringsbehov på prosessvann, sier Nærø.

De finnes i dag andre typer flokkulanter som gjør noe av det samme som Sorbwater Technology sin. Men ifølge Nærø kan disse binde seg kun til et begrenset antall stoffer.

– Vi overdoserer, slik at vi kan ta opp svingningene i det forurensede vannet. Alle tilsetninger forbrukes uansett i prosessen, dermed slipper vi å sende med folk ut i anlegget offshore, prosessen går av seg selv, sier Nærø.



Samarbeid med Statoil OPTIMIST: Daglig leder Torgeir Nærø har stor tro på prosessen som Sorbwater Technology har utviklet.
Samarbeid med Statoil OPTIMIST: Daglig leder Torgeir Nærø har stor tro på prosessen som Sorbwater Technology har utviklet.

Samarbeid med Statoil

Selskapet har hatt en utviklingskontrakt med Statoil.

– Vi har hatt en loop-avtale med Sorbwater Technology og har støttet utviklingen. Vi har tro på produktet, men det finnes flere aktuelle løsninger på utfordringen og dette er en av flere teknologier vi vurderer, sier Knut Ragnar Austreng i Statoil.

De siste fem månedene har Sorbwater Technologu renset vann som har ankommet Franzefoss gjenvinningsanlegg utenfor Bergen.

– De tar imot alle typer sloppvann fra riggene i Norge, fra regnvann til 30 prosent forurensning. Vi har stresskjørt systemet til det ekstreme og det fungerer, sier Nærø.

Selskapet var nylig en av fem nominerte til Cleantech Award.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.