Raufoss: – Nå har vi endelig fått renset opp industriparken slik at vi kan oppfylle alle krav fra Klima og forurensingsdirektoratet (Klif). For oss betyr det at det er lettere for de fire bedriftene her inne å videreutvikle sine virksomheter, sier Jan Einar Jørgensen, daglig leder av Industriparken på Raufoss.
Det er store mengder forurensete masser som er tatt ut fra industriområdet. Først og fremst kommer forurensningene fra den tidligere Raufoss ammunisjonsfabrikk som produserte ammunisjon og annet utstyr som inneholdt miljøgifter.
Les også: Raufoss-forurensing koster flesk
Fisken er tilbake
Siri Sorteberg, seksjonssjef i Klif, forteller at oppryddingen på Raufoss er den største oppgaven de har gjennomført hittil.
– Saken har tatt tid å gjennomføre. Nå er det meste renset opp selv om det fortsatt er noen områder som ikke er behandlet. Nå foreligger det ingen akutt fare for forurensing, og det er heller ikke skadelig avrenning til Hunselva, sier hun.
Må hindre gjentakelser
Sorteberg understreker at det er dyrt å rydde opp i ettertid, men at forurensingen i Industriparken stammer fra en tid da forurensing fra industri ikke var på dagsorden.
– Dette viser at det alltid er billigere å forebygge for å hindre forurensing, og det er viktig at slike hendelser ikke forekommer igjen. Prosjektet her oppe er gjennomført på en utmerket måte. Det har vært et godt samarbeid med Nærings- og handelsdepartementet for å få dette til, sier Sorteberg.
Grønne forutsetninger
Jan Einar Jørgensen sier at det var særdeles viktig at industriparken gjennomførte disse tiltakene.
– Vi har bedrifter som leverer i et internasjonalt marked. For disse er det svært viktig at de er i grønne områder og selv framstår som miljøvennlige. At opprydningsprosjektet var i gang, var en av forutsetningene for at Bentler overtok Hydros produksjon av bildeler her på Raufoss, blant annet, sier han.
Les også: Sintef satser på Raufoss