INDUSTRI

Prisdryss i Trondheim

Anders J. Steensen
24. sep. 2010 - 08:04
Vis mer

Prisene på Technoport henger svært høyt. De profilerer innovasjon og nytenkning, blant annet har Aker Clean Carbon vunnet prisen tidligere for sin CO 2-renseprosess. Under stor festivitas med blant andre bandet Bel Canto og jazzfiolinisten Ola Kvernberg.

Technoport-prisene tildeles i tre kategorier, Ung Innovasjonspris, pris for innovativ miljøteknologi, Technoports designpris.

I tillegg tildeles NTNU og SINTEFs teknologipris, og Statoils forskerpris som deles ut av konserndirektør for teknologi og energi i Statoil, Margareth Øvrum.Ung innovasjonspris 2010

Marte Aspnes

Cerpotech er en ung teknologibedrift med utspring fra NTNUs Institutt for Materialteknologi. Bedriften har utviklet en metode for industriell produksjon av avanserte, keramiske pulver til svært høy kvalitet.

Cerpotech utvikler nye materialer med helt spesielle egenskaper, som ennå ikke finnes på det kommersielle markedet. Materialene brukes i innovativ teknologi som brenselceller, katalytiske membraner og annen energirelatert teknologi, og kan bidra til å muliggjøre ny og mer miljøvennlig energiteknologi.

Cerpotechs produkter anvendes i dag blant annet til å erstatte miljøskadelig bly i elektronikkindustrien, samt i materialer innen fornybar energi som brenselsceller. Cerpotech har bygd opp en første produksjonslinje for småskalaproduksjon og leverer allerede til kunder i Europa og USA.

Technoports pris for innovativ miljøteknologi

Ocean Saver AS

Vannorganismer som blir overført til områder de ikke forekommer naturlig, er ansett som en av de største truslene mot biomangfoldet. Spredningen av skadelige organismer kan forårsake uopprettelig forandringer, som kan påvirke folks helse og havenes økobalanse.

Skips bruk av ballastvann er den vanligste måten fremmede organismer blir brakt til nye økosystemer. Dette er den største forurensningsutfordringen shippingindustrien har i dag.

OceanSaver Ballast Water Treatment System kombinerer fysiske prosesser som utsetter ballastvannet for flerstøts-pulsbølger som gjør vannet supermettet og oksygenfattig gjennom ferden, og samtidig uskadeliggjør en mengde organismer.NTNU og SINTEFs teknologipris

Nacre AS

Nacre AS er nominert for QUIETPRO+ Intelligent Hearing System. QUIETPRO+ Intelligent Hearing er helautomatisk hørselsvern- og kommunikasjonsutstyr. QUIETPRO+ forbedrer de avgjørende stadiene av kommunikasjon i støyende omgivelser, og beskytter samtidig brukeren fra kompleks og skadelig støy – uten å overbeskytte.

QUIETPRO+ har blitt brukt i stor skala av den amerikanske marinen, da spesielt i Irak.

Technoports designpris

Anderssen og Voll

Anderssen og Voll er nominert for møbelkolleksjonen EVA.

EVA er designet for Juvet Landskapshotell på oppdrag fra Nasjonale Turistveier, i samarbeid med LK Hjelle Møbler og tekstilprodusenten Innofa i Nederland. Konseptet fokuserer på relasjonen mellom folk, arkitektur og natur, og er inspirert av en tradisjonell, norsk arketyp: Kubbestolen

Statoils forskningspris

Professor Curtis Hays Whitson ved NTNU

Whitson får Statoils forskerpris 2010 for sine store bidrag til kunnskap om utvinning av gassfelt og økt utvinning av oljefelt ved hjelp av gassinjeksjon.Som professor og gründer har han gjort et stort antall studier for Hydro og Statoil i forbindelse med feltimplementeringer av gassinjeksjon på norsk sokkel og internasjonalt, samt studier knyttet til utvinning av gassfelt og til faseoppførsel i reservoarene.Prisen på 200.000 kroner samt et kunstverk av Håkon Gullvåg ble utdelt under Technoport Awards i Trondheim 23. september av konserndirektør for Teknologi og ny energi, Margareth Øvrum.Norsk sokkel er verdenskjent for sin høye utvinningsgrad for olje og gass. På Statfjord-feltet forventer Statoil at over 70 prosent av all tilstedeværende olje blir utvunnet, og på Oseberg-feltet over 60 prosent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.