INDUSTRI

Plukker lavthengende frukter

Trond Gram
25. mai 2010 - 11:54

Til høsten setter Hydro spaden i jorden på kraftprosjektet Holsbru i nærheten av Tyin kraftverk. Det er to år siden Olje- og energidepartementet ga industriselskapet grønt lys for å øke produksjonen fra Tyin kraftverk med 74 GWh ved å utnytte vann fra Holsbruvatn i Tyinvassdraget for å øke produksjonen.

Tyin kraftverk leverer energi til smelteverkene i Årdal.

Tre nye prosjekter

Men dette er ikke eneste investering Hydro nå har besluttet å gå for i Norge. Selskapet har samtidig levert inn konsesjonssøknad for ytterligere to vannkraftprosjekter i Sogn. Til sammen vil de tre prosjektene øke Hydros kraftproduksjon med om lag 300 GWh.

Dette er første gang på flere år at Hydro investerer i ny produksjon.

- På kraftsiden er dette den første utbyggingen som blir gjort der vi øker kapasiteten ved å investere på den måten som vi gjør nå, sier pressetalsmann Halvor Molland til Teknisk Ukeblad.

Lavthengende frukter

Hydro fikk i 2001 innvilget konsesjon for å bygge nye Tyin kraftverk. Dette prosjektet ble igangsatt og fullført i 2004, og Tyin er i dag Hydros mest moderne vannkraftverk. Den siste tiden har Hydro identifisert nye prosjekter å putte pengene sine i.

- Dette er en lavthengende frukter som nå blir plukket. Vi har gjort en jobb med å identifisere små og store ting. Noen er vanskeligere å gjøre. Vi begynner med de som vi tror er mest lønnsomme, sier Molland.

Med en utbygging av Holsbru vil den totale vannkraftproduksjonen fra Tyin kraftverk være i overkant av 1,6 TWh.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.