INDUSTRI

Patentsøknader ut av landet

Tone Strøm-GundersenTone Strøm-Gundersen
27. aug. 2007 - 07:06
Vis mer

Både Norsk Industri og NHO jubler over at Norge, som et av de siste landene i Europa, nå tar steget inn i Den europeiske patentorganisasjonen (EPO).

Lavere kostnader, enklere søknadsprosesser og bedre konkurransevilkår er bare noen av fordelene næringen viser til.

– Patenter blir stadig viktigere. God patentbeskyttelse betyr mye, sier fagsjef Thor Amlie i Norsk Industri til Teknisk Ukeblad.

Han legger ikke skjul på hva han mener om at Norge blir medlem først nå:

Vernet styret

– Næringsdepartementet har somlet av hensyn til Patentstyret. For industrien har det derimot vært viktig å få fjernet et unødvendig ledd.

I dag må en patentsøker først sende søknad til EPO og deretter en separat søknad til Norge for å sikre seg særskilt beskyttelse her. Fra neste år trenger ikke søkerne forholde seg til to patentfullmektiger. Det sparer de penger på.

Både Norsk Industri og NHO mener Norge nå vil bli mer attraktive for internasjonale investorer. Videre mener Norsk Industri at Norge nå i større grad vil kunne tiltrekke seg investeringer i viktige bransjer som for eksempel bioteknologi.Må ikke svekke norsk kompetanse

Medlemskapet i EPO gjør at Patenstyret i Norge mister 80 prosent av sakene sine. Men mens Nærings- og handelsdepartementet og Patenstyret selv er opptatt av Patentstyret fortsatt skal sikres god kompetanse, er næringen mindre bekymret.

– Patentkompetanse må være tilgjengelig for norske bedrifter, men vi synes ikke det er gitt at Patenstyret må ha denne kompetansen. Den kan like gjerne innehas av private og med fordel private utenfor Norge, sier Thor Amlie.

Kompetanseflukt

Slik tenker ikke departementet:

– Nærings- og handelsdepartementet (NHD) er opptatt av å opprettholde kompetansen i Norge, sier ekspedisjonssjef Mette Wikborg i avdeling for forskning og innovasjonspolitikk i NHD.

Wikborg understreker betydningen av at Patentstyret fortsatt har høy kompetanse slik at nasjonale patentsøknader kan behandles like godt, særlig for små og mellomstore bedrifter. Hun viser til at departementet har utredet tiltak som skal sikre at Patentstyret kan opprettholde og videreutvikle rollen som et nasjonalt kompetansesenter for industrielle rettigheter.

Felles framstøt

– Hvilke tiltak har dere gjennomført?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Vi har inngått en avtale mellom Island, Danmark og Norge om opprettelsen av et nordisk patentinstitutt. Instituttet skal sørge for nordisk samarbeid på patentområdet. I tillegg har vi fått laget en tiltaksplan, sier Wikborg.

NHD skal arbeide videre med disse problemstillingene i stortingsmeldingen om innovasjon som er varslet neste år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.