INDUSTRI

Ønsker å være i Norge

LEKKASJEPOLITIKK: Johnny Undeli i Hydro understreker at Norge må betale ekstrakostnadene for europeisk CO2-belastning, selv om vi hovedsaklig er vannkraftbasert. - Konsekvensen av karbonlekkasjepolitikk er at vi blir lagt ned, sier han.
LEKKASJEPOLITIKK: Johnny Undeli i Hydro understreker at Norge må betale ekstrakostnadene for europeisk CO2-belastning, selv om vi hovedsaklig er vannkraftbasert. - Konsekvensen av karbonlekkasjepolitikk er at vi blir lagt ned, sier han. Bilde: Camilla Aadland
Camilla Aadland
12. feb. 2010 - 08:02

– Det å foredle kraft til aluminium, er en form for eksport av norsk kraft. Det må være ønskelig for Norge å videreforedle kraften for så å få mer ut av den, sa konserndirektør Johnny Underli under Lettmetallskonferansen på Geilo torsdag.



Kraft i fast form

Han mener at debatten om kabler for eksport av strøm også må ta innover seg dette.

– Vi eksporterer 12,5 TWh kraft i fast form hvert år. Industrielt betyr dette muligheter for oss, politisk vil jeg tro det er ønskelig å videreforedle kraften og i tillegg utnytte prissvingningene på strøm, framholdt Underli.



Konkurransevridende

Han er svært opptatt av faren for karbonlekkasje og trakk frem at den europeiske CO2 -belastningen utgjør en tredjedel av kraftprisen. En ekstrakostnad også Norge betaler, selv om vi hovedsakelig er vannkraftbasert.

– Slik er det i dag, men ikke hos andre alufabrikanter i verden. Europa har et konkurransevridende element i dag. Smelteverk legges ned, samtidig som vi er i ferd med å få et underskudd i Europa på råaluminium. Dette er det karbonlekkasjepolitikk dreier seg om. VI Kan ikke fortsette å ha det handikappet. Konsekvensen er at vi blir lagt ned, sier Underli.



Et tankekors

Også administrerende direktør for Alcoa i Norge, Roy Hammer er opptatt av dette.

– Det er industrien som er driveren i å redusere CO2-utslippene. Det er også et tankekors i forhold til hvordan myndighetene legger forholdene til rette framover, sa Hammer.



Spør etter logikken

Han trakk frem at Norge har rekordlave CO2-utslipp på grunn vannkraften, strenge utslippskrav, moderne teknologi og unik kompetanse.

– På tross av rekordlave klimautslipp betaler Norge CO2-avgift norsk vannkraft på lik linje med europeisk kullkraft for utslipp som ikke finnes. I tillegg vil norske aluminiumsverk bli pålagt CO2-kvoter fra 2013, hvor er logikken, spør Hammer.



Stor etterspørsel

Verden vil ha enorm etterspørsel etter aluminium i årene framover, og både Underli og Hammer mener at vi har alle forutsetninger for å drive dette videre i Norge.

– Det er merkverdig å legge avgifter på industri som er ledende i verden og har de reneste ressursene, sa Hammer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.