OLJE OG GASS

Oljeeksporten faller

MINDRE EKSPORT: Norge har eksportert åtte prosent mindre olje hittil i år enn i samme periode i fjor. Likevel tjener vi om lag det samme på grunn av høy oljepris.
MINDRE EKSPORT: Norge har eksportert åtte prosent mindre olje hittil i år enn i samme periode i fjor. Likevel tjener vi om lag det samme på grunn av høy oljepris. Bilde: Statoil
Kjetil Malkenes Hovland
16. aug. 2010 - 12:37

Salget av norske varer til utlandet går fortsatt i overskudd. Men vi eksporterer mindre av vårt viktigste produkt; oljen.

Høy oljepris gjør at vi tjener like mye selv om vi selger mindre olje. Eksportverdien på oljen var på 23,2 millarder kroner i juli 2010, om lag det samme som i juli i fjor. Men Norge eksporterte bare 48 millioner fat i juli 2010, mot 56,5 millioner fat året før.

I løpet av årets første syv måneder eksporterte vi åtte prosent mindre olje enn i samme periode i fjor, målt i antall fat. Samtidig har oljeprisen økt med 35 prosent.

Naturgassen faller også

Vi eksporterer også noe mindre naturgass. Det ble eksportert gass for 11,4 milliarder kroner i juli. Det er 6,5 prosent mindre enn i samme måned i fjor.

Det viser juli-tallene fra Statistisk Sentralbyrå.

Nedgang i annen eksport

Men vi eksporterer også andre varer enn olje og gass. Verdien av norsk eksport utenom olje og skip var i juli på 26,2 milliarder kroner, en liten nedgang fra året før.

Det har vært en økning i salget av fisk, kjemiske produkter og metaller, men en nedgang for metallvare, maskiner og transportmidler.

Økt importen

Vi importerte for 33,3 milliarder kroner i juli 2010. Det er en oppgang fra i fjor. Vi importerte flere kjøretøyer og mer telekommunikasjonsutstyr enn samme måned i fjor, men færre maskiner.

Importen av jern og stål gikk ned i juli, men importen av andre metaller gikk til sammen opp med over 50 prosent.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.