INDUSTRI

– Norske Skog kan forsvinne fra Norge

Truls Tunmo
7. des. 2007 - 07:15

Norske Skog varslet etter styremøtet 2. desember at det kan bli aktuelt å stenge to av tre papirmaskiner på fabrikken i Skogn, selve hjertet til konsernet.

Nyheten skapte sjokkstemning hos de ansatte i den lille bygda i Nord-Trøndelag.

Sakte nedtrapping kan bety en sakte død for fabrikken på Skogn.

– Det er bare å trekke en linje mellom fabrikkene til Norske Skog de siste årene og se hva som har skjedd. Både Follum og Skogn kan bli tatt ut av produksjonen. Det er godt mulig at det kan skje, sier Harald Magnus Andreassen. Han mener det er lite sannsynlig at Norske Skogs fabrikk i Halden, Saugbrugs, kan bli stående igjen alene.

– Ting endres i industrien, og det er naturlig. Se bare på skofabrikkene i Norge som har forsvunnet opp gjennom årene. Nå er det vel bare produksjon av vintersko igjen her. Norges fremtid er heller ikke knyttet til skogindustri, sier First Securities-økonomen.Toppen av frekkhet

Han er ikke nådig når han omtaler grådighetskulturen i Norske Skog.

– Det er klart at det vil være helt meningsløst av Norske Skog å bruke billig kraft fra myndighetene til treforedling, når de kan selge kraften til andre markeder hvor den er mer verdt. Men det er toppen av frekkhet når konsernet går til myndighetene for å be om ytterligere kraft til en rimelig penge som de vil bruke til produksjonen. Da er galskapen komplett, sier Andreassen.Må bruke kraften

Han får medhold av sekretær og kasserer i Follum bruks arbeiderforening, Jørn Kristensen fra Fellesforbundet.

– Dette er misbruk. Vi som tillitsvalgte har hele tiden ment at Norske Skog må bruke all den billige kraften de får kjøpt til produksjonen på grunn av det konkurransefortrinnet slike kraftavtaler gir. Sånn sett er jeg enig med Andreassen, sier Kristensen.

For øvrig ønsker han ikke å si noe særlig mer om urolighetene rundt Norske Skog.

– De har lagt frem muligheten for nedleggelse av Follum og fjerning av to papirmaskiner på Skogn. Fortsatt drift avhenger av gunstige kraftavtaler, så vi avventer og ser hva myndighetene foretar seg i forhold til dette, sier Jørn Kristensen.Sovepute

Fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag fylkeskommune, Alf Daniel Moen, ser heller ikke lyst på fremtiden for Norske Skogs nasjonale fabrikker.

– Jeg er redd det går den veien som Harald Magnus Andreassen skisserer, at Norske Skog kan forsvinne fra Norge. Dette kommer til å skje dersom ikke rammevilkårene blir gode nok. Slik er det i den øvrige del av verden, og slik vil det bli her også sier Moen.

Han frykter at et eventuelt krakk i verdensøkonomien kan få store konsekvenser for Norge.

– Da vil nok over 2000 milliarder som Staten har på bok bli spist opp fort. Vi er nødt til å ta vare på både papirindustri og annen industri, og for å klare dette må vi få etablert en industripolitikk som gjør at store konsern vedtar at de blir i Norge. Oljepengene har blitt en sovepute for Staten, og det får vi i Norge paradoksalt nok lide for i form av manglende infrastruktur, understreker Alf Daniel Moen.Vil dempe frykten

Kommunikasjonsdirektør i Norske Skog, Tom Bratlie, forsøker å dempe dramatikken rundt det som har skjedd i Norske Skog de siste dagene.

– Jeg har stor forståelse for hvordan de ansatte mottar en beskjed om at det kan bli aktuelt å stenge to av de tre papirmaskinene på Skogn. Samtidig vil jeg påpeke at det ligger en helt annen grundighet bak en eventuell stengningsbeslutning enn de regnskapsmessige vurderinger som nå er foretatt. Dette er ikke begynnelsen på en stengningsbeslutning, sier Bratlie.

Men konserntillitsvalgt Kåre Leira sier:

– Det er vanskelige tider, og ingen i bransjen tjener nok penger på grunn av overproduksjon. Dersom det ikke kommer på plass gunstige kraftavtaler til kraftkrevende industri, vil dette være begynnelsen på slutten for Norske Skog i Norge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.