OLJE OG GASS

Norske gründere: Amerikansk oljegigant lekket ideen vår til konkurrent

Mens oljeselskapet mener en av deres ingeniører er en av oppfinnerne.

Hydrawells teknologi har blant annet vært brukt til å plugge gamle brønner på Ekofisk-feltet til ConocoPhillips. Nå strides de to selskapene om rettighetene til pluggeteknologien.
Hydrawells teknologi har blant annet vært brukt til å plugge gamle brønner på Ekofisk-feltet til ConocoPhillips. Nå strides de to selskapene om rettighetene til pluggeteknologien. Bilde: ConocoPhillips
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
17. des. 2014 - 14:57

Gründerne i norske Hydrawell leverte mellom november 2011 og mars 2012 seks patentsøknader på teknologi og fremgangsmåter for å stenge gamle oljebrønner.

Siden i fjor sommer har de vært i strid med en av deres viktigste kunder: Oljeselskapet ConocoPhillips, som mener at de eier teknologien.

I vår sendte oljeselskapet som er et av de største på norsk sokkel inn krav til myndighetene om overføring av alle Hydrawells patentsøknader. Før dette truet de Hydrawell med søksmål.

Snart skal Patentstyret ta stilling til saken, der det hagler med påstander mellom de to selskapene (se under).

Les også: Fredriksen-selskap forsøkte å stoppe patentsøknaden til norske gründere. Nå møtes de i retten

4000 kilo stålspon

Teknisk Ukeblad har tidligere omtalt teknologien som Hydrawell mener de har utviklet. Denne gjør det mulig å stenge gamle oljebrønner på langt kortere tid enn med konvensjonell teknologi.

Tradisjonell plugging innebærer en tidkrevende operasjon med å frese ut opptil 50 meter av fôringsrøret i brønnen. Hydrawell har søkt patent på en metode som istedenfor innebærer å perforere fôringsrøret, vaske mellomrommet mellom røret og berggrunnen og deretter støpe pluggen.

På denne måten sparer oljeselskapene millioner på flere dagers kostbar riggleie og slipper å håndtere omlag fire tonn stålspon. Hydrawell har blant annet vært nominert til ONS’ innovasjonspris og Rystads Gullkronen for teknologien.

Les også: Kuwaitisk selskap etablerte seg i Norge - fikk Yme med på kjøpet

ConocoPhillips mener at de er rettmessig eier av patentsøknaden til dette verktøyet for å plugge gamle oljebrønner.
ConocoPhillips mener at de er rettmessig eier av patentsøknaden til dette verktøyet for å plugge gamle oljebrønner.

– ConocoPhillips er rette eier

ConocoPhillips mener imidlertid at deres ansatte kom på ideen med blant annet vasketeknikken i hulrommet mellom fôringsrøret og berggrunnen.

Oljeselskapet hevder at én av deres ingeniører tegnet opp ideen for Morten Myhre som er daglig leder i Hydrawell under et møte i 2009. Dette kommer frem i kravet oljeselskapet har sendt til Patentstyret.

«Basert på det ovennevnte, er det klart at COP er rette eier av de angjeldende patentsøknader, samt den omkringliggende teknologi», heter det i oppsummeringen i brevet fra ConocoPhillips. De mener også at Hydrawell har brutt patentloven ved å ikke navngi oppfinnerne fra ConocoPhillips i patentsøknaden.

Les også: Dette feltet er en av de viktigste grunnene til at oljeprisen stuper

Her argumenterer ConocoPhillips for at ideen bak Hydrawells pluggeteknologi er deres.
Her argumenterer ConocoPhillips for at ideen bak Hydrawells pluggeteknologi er deres.

– Tar feil

Myhre er blitt forelagt ConocoPhillips' påstander av Teknisk Ukeblad, men ønsker ikke å kommentere dem.

– Vi viser til Hydrawells tilsvar til Patentstyret datert 1. august 2014, og har ikke ytterligere kommentarer på det nåværende tidspunkt, skriver Hydrawells prosessfullmektige advokat Are Stenvik i en epost.

I tilsvaret til Patentstyret mener Hydrawell at ConocoPhillips ikke har bidratt med innhold til teknologien som søkes patentert og at de kommer opp med «postulater/udokumenterbare påstander». De mener også at oljeselskapet tar feil om innholdet i møtet mellom Myhre og ConocoPhillips-ingeniøren.

«Det vesentlige i denne sammenheng er imidlertid at CoP ikke har kommet med oppfinneriske innspill til noen av de seks patentsøknader som er omfattet av CoPs begjæringer», heter det i tilsvaret.

Les også: Denne gigantplattformen tåler jordskjelv, 44 minus og 18 meter bølger

Beskyldninger om lekkasje

I tilsvaret beskylder Hydrawell videre ConocoPhillips for å ha brutt konfidensialitetsvilkår og «uhjemlet lekket ideen til Archer».

Som Teknisk Ukeblad skrev i går har John Fredriksen-eide Archer saksøkt Hydrawell på grunn av uenigheter om rettighetene til pluggeteknologien.

Også Archer har forsøkt å sette en stopper for patentsøknadene til det norske selskapet. Archer møter Hydrawell i retten neste høst.

Gi etter for Onkel Skrue-prinsipp

7. februar 2014 truet også ConocoPhillips Hydrawell med søksmål. I svaret påpeker Hydrawells advokater en rekke mangler i varselet og forsøker på en humoristisk avslutning:

«Men å innkalle til et møte utelukkende på grunnlag av deres (u)formelle varsel, ville også bety å gi etter for Onkel Skrue-prinsippet: 'Alt ditt er mitt, og mitt er også mitt'» , skriver Bahr-advokatene i brevet som Teknisk Ukeblad har fått innsyn i.

Hydrawell har på sin side beskyldt oljeselskapet for å bruke søksmålsvarselet til å forsøke å få ut informasjon som senere er brukt mot dem i kravet om patentsøknadene.

Les også: Lundin-sjefen: - Dersom vi bare spiller golf, vil vi fortsatt doble produksjonen

Ingen vil kommentere

Teknisk Ukeblad har forelagt ConocoPhillips Skandinavia påstandene fra gründerne i Hydrawell om at oljeselskapet skal ha lekket en idé til Archer.

– Vi ønsker ikke å kommentere denne saken nå, skriver kommunikasjonsdirektør Stig S. Kvendseth i ConocoPhillips i en epost.

Heller ikke Archer Oil Tools ønsker å kommentere påstanden.

– Det er riktig at Archer Oiltools skal i retten høsten 2015, grunnen til dette er at vi ønsker en rettslig kjennelse til fortsatt bruk av vårt eget utstyr og vår egen teknologi, utover dette ønsker vi på nåværende tidspunkt ikke å kommentere denne saken i nærmere detalj, uttalte markedssjef Arve Bådsvik i en epost til Teknisk Ukeblad om tvisten de har med Hydrawell.

Patentsøknadene satt på vent

Behandlingen av patentsøknadene til Hydrawell er nå satt på vent til det er avgjort hvem som eier søknadene.

– Søknaden er stilt i bero på grunn av tvisten om retten til oppfinnelsen. Begjæringen fra ConocoPhillips er mottatt i Patentstyret og klar til patentjuridisk behandling, skriver Patentstyret i en epost til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Oljeteknologi-gründer saksøkt av selskapet han stiftet

Noreco var et fremadstormende norsk oljeselskap. Så gikk alt galt

Startet opp for ti år siden - nå kommer oljegigantene med penger  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.