OLJE OG GASS

Fredriksen-selskap forsøkte å stoppe patentsøknaden til norske gründere. Nå møtes de i retten

Dette er teknologien de strides om.

Hydrawell hevder de var først ute med å utvikle denne metoden for å plugge oljebrønner. Nå er selskapet saksøkt av Archer.
Hydrawell hevder de var først ute med å utvikle denne metoden for å plugge oljebrønner. Nå er selskapet saksøkt av Archer. Bilde: Hydrawell
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
16. des. 2014 - 10:52

Det norske gründerselskapet Hydrawell er saksøkt av John Fredriksen-eide Archer Oil Tools. Neste høst møtes de i Oslo tingrett.

Årsaken er at Archer vil at domstolen skal slå fast at de har rett til å bruke et verktøy for å stenge gamle oljebrønner, såkalt plugging.

Striden dreier seg om hvem som har rettighetene til teknologi for å plugge oljebrønner - et potensielt lukrativt marked både i Norge og internasjonalt.

Tidligere har Archer forsøkt å stoppe Hydrawells viktigste patentsøknad på teknologien.

Les også: Dette feltet er en av de viktigste grunnene til at oljeprisen stuper

– Ønsker rettslig kjennelse

Archer er foreløpig ordknappe om teknologitvisten, der de går rettens vei for å kunne bruke pluggeverktøyet Perforate and Wash Tool (PWT).

– Det er riktig at Archer Oil Tools skal i retten høsten 2015, grunnen til dette er at vi ønsker en rettslig kjennelse til fortsatt bruk av vårt eget utstyr og vår egen teknologi, utover dette ønsker vi på nåværende tidspunkt ikke å kommentere denne saken i nærmere detalj, skriver markedssjef Arve Bådsvik i Archer Oil Tools i en epost til Teknisk Ukeblad.

Archer Oil Tools i Stavanger selger og leier ut utstyr til brønntjenester, blant annet plugging.

De har tatt jobber for Statoil, BP, Shell og Halliburton i Nordsjøen. Selskapet er heleid av Archer Norge, som igjen er heleid av Archer Limited, der Cecilie Fredriksen sitter i styret.

Les også: Det kan ta 15 rigger 40 år å plugge alle brønnene på sokkelen

Cecilie Fredriksen er styremedlem i Archer, selskapet som eier Archer Oil Tools.
Cecilie Fredriksen er styremedlem i Archer, selskapet som eier Archer Oil Tools.

– Hydrawell var først

Hydrawell mener de utviklet teknologien først.

Daglig leder Morten Myhre i Hydrawell henviser til selskapets prosessfullmektige. De har hyret advokat Are Stenvik hos Bahr, som regnes som en av landets fremste eksperter på immatriellrett.

– Hydrawell utviklet denne perforerings- og vasketeknologien først. Hydrawell har søkt patent og Patentstyret har så langt kommet frem til at oppfinnelsen tilfredsstiller vilkårene for patentering, sier Stenvik til Teknisk Ukeblad.

– Archer mener at til tross for denne patentsøknaden, så har Archer rett til å bruke sin teknologi som ble utviklet etter Hydrawells teknologi. Det er Hydrawell naturlig nok uenige i, sier han.

– Det er vanskelig å gå inn i hvorfor vi er uenige, uten å prosedere sakens substans, sier advokaten.

Rettssaken kommer blant annet til å dreie seg om hvorvidt patentsøknadene til Hydrawell omfatter Archers verktøy.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: Analytiker: Nye Yme kan gå i balanse på 35 dollar fatet

Brønnplugging

Hydrawell er et lite norsk selskap som har spesialisert seg på teknologi for å stenge gamle brønner som ikke er i bruk lenger.

Teknisk Ukeblad har tidligere omtalt hvordan selskapet mener de har utviklet en metode for plugging av brønner, der tidsbruken er redusert fra 11 til tre dager.

Metoden kalles Hydrawash-metoden, og gjør at oljeselskapene kan spare flere titalls millioner per brønn som må plugges.

Det er svært strenge krav hvordan brønner skal plugges. Med konvensjonell teknologi må fôringsrøret i brønnen freses bort i hele pluggens lengde - omtrent 50 meter - før pluggen kan støpes.

Med teknologien som Hydrawell og Archer strides om, perforeres istedenfor fôringsrøret, før mellomrommet mellom røret og berggrunnen vaskes. Tilslutt støpes en sementplugg i brønnen.

Mener teknologien ikke er ny

Archer har i en årrekke vært uenige med Hydrawell og de har forsøkt å stoppe selskapets viktigste patentsøknad. De mener teknologien ikke er ny.

«Utstyret og fremgangsmåten har faktisk vært kjent i flere år», skriver Archers innleide patentrådgiver i protesten til Patentstyret for to år siden.

Behandlingen av patentsøknaden er nå satt på vent hos Patentstyret på grunn av en strid med et oljeselskap. Teknisk Ukeblad følger opp dette i en egen sak.

Les også: Denne gigantplattformen tåler jordskjelv, 44 minus og 18 meter bølger

Brosjyre som bevis

Som bevis la patentrådgiveren ved en brosjyre fra Archers forgjenger Seawell, med beskrivelse av PWT-verktøyet, som de hevder er fra juni 2010.

«Ved å høyreklikke i dokumentet og se på dokumentegenskapene, går det frem at dokumentet er opprettet 4. juni 2010 og endret 5. august 2010, i begge tilfeller tidligere enn prioritetsdagen for søknad NO 2011 1641», skriver patentrådgiverne.

I et tilsvar skriver Hydrawells patentrådgiver at dette ikke beviser at brosjyren var offentliggjort.

– Forsøke å monopolisere

Archers patentrådgiver svarte i neste trekk ved å legge ved bestilling av brosjyren fra trykkeriet for å bevise at den var publisert før patentsøknaden fra Hydrawell var levert til Patentstyret.

«Det er en allmen oppfatning i bransjen om at teknologien som omtales i NO20111641 er åpen og fri tilgjengelig teknologi, slik at den ikke skal være patenterbar», skriver Archers patentrådgiver videre.

I brevet fra i fjor kommer det frem at Archer frykter at Hydrawell skal skape problemer for konkurrentene, dersom patentsøknaden ikke ble avslått. De mente Hydrawell kunne påføre bransjen store tap.

«Vi minner også om at permanent plugging av en brønn typisk medfører en kostnad på 100-150 millioner norske kroner, og at patentsøkeren urettmessig kan påføre allerede eksisterende aktører betydelige tap ved urettmessig å forsøke å monopolisere et åpent marked», skriver Archers patentrådgiver til Patentstyret.

Etter planen skal saken starte 5. oktober 2015 i Oslo tingrett. Det er totalt satt av 15 dager til saken.

Les også:

På tre uker skulle norske gründere erobre Singapore. Slik gikk det

Dette er oljearbeidernes favorittplattformer

Lundin-sjefen: - Dersom vi bare spiller golf, vil vi fortsatt doble produksjonen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.