INDUSTRI

Norsk storsatsing på Brasil

TIL BRASIL: Miljøvernminister Erik Solheim (SV) mener Brasil er det landet i verden som har gjort mest for å redusere klimatrusselen, gjennom å redusere avskogingen i Amazonas.
TIL BRASIL: Miljøvernminister Erik Solheim (SV) mener Brasil er det landet i verden som har gjort mest for å redusere klimatrusselen, gjennom å redusere avskogingen i Amazonas. Bilde: Tore Stensvold
27. mars 2011 - 11:50

Til uka reiser både utenriksminister og miljøvernminister til Sør-Amerikas største land.

– Kan utfylle hverandre

– Brasil-strategien er et godt bakteppe for en grundig runde med min brasilianske kollega. Det har vært et kvantesprang i det bilaterale forholdet mellom Norge og Brasil, som er et godt eksempel på hvordan to ganske forskjellige land kan utfylle hverandre, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NTB.

Han peker særlig på samarbeidet om regnskogsstrategien, som har en internasjonal profil, og samarbeidet i Verdens handelsorganisasjon WHO, der Norge og Brasil ikke alltid er enige, men likevel samarbeider tett.

Presenteres torsdag

Siden planene ble lagt for den nesten ukelange reisen, har Libya seilt opp som et hett tema og Støre har måttet utsette avreisen for å delta på et toppmøte i London tirsdag.

Men miljøvernminister Erik Solheim reiser som planlagt mandag. Onsdag møter de to representanter for regjeringen i Brasília og presenterer Brasil-strategien i Rio de Janeiro på torsdag.

Les også: Truer med å kaste Statoil ut av Libya

Enorme ressurser

Brasil er Latin-Amerikas største land og verdens tiende største økonomi. Brasil utvikler nå noen av verdens største oljefelter til havs og hydroelektriske anlegg. Landet er verdens største soyaeksportør og har industriproduksjon av alt fra biler til passasjerfly.

Det er særlig siden Lula da Silva ble president at Brasil for alvor har utviklet sitt potensial og også blitt en viktig internasjonal aktør som et av de fire Bric-landene sammen med Russland, Kina og India.

I internasjonale handels- og miljøforhandlinger er det ikke lenger mulig å ignorere Brasil, og landet spiller en utenrikspolitisk rolle fra Midtøsten til Haiti, der Brasil leder de fredsbevarende styrkene.

Populær Lula

– Lula klarte det kunststykke å være venner med både USAs president Barack Obama og Irans president Mahmoud Ahmadinejad, og være de fattiges helt i Brasil samtidig som han er næringslivets venn, sier Solheim til NTB.

Han peker på at Lula fortsatt hadde en rekordoppslutning på 86 prosent da han gikk av ved årsskiftet etter åtte år som president.

Da hadde han med sosialprogrammet Bolsa gjennomført en drastisk reduksjon av fattigdommen samtidig som den økonomiske veksten i år etter år var blant verdens raskeste.

– Samtidig er Brasil det landet i verden som har gjort mest for å redusere klimatrusselen, med en 70 prosents reduksjon av avskogingen i Amazonas, sier Solheim.

Les også: – IEA skjuler større oljekrise

Møter næringslivet

Det er også viktig for de to ministrene og møte representanter for norske selskaper i Brasil.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Norsk næringsliv har vært på plass i Brasil lenge, først og fremst innenfor shipping, treindustri og fiskeeksport. Men forbindelsene er økende, og Brasil er nå blitt det landet utenfor Europa og Nord-Amerika hvor Norge investerer mest, spesielt innenfor den sterkt voksende oljesektoren.

Solheim avslutter reisen med å besøke de store bauxittforekomstene i delstaten Pará i nord som Norsk Hydro fikk kontrollen over med oppkjøpet av aluminiumsdelen av den brasilianske metall- og gruvegiganten Vale.

Dilemmaer

Men det er også i Pará at Norge står overfor noen store dilemmaer. Den største saken for miljøbevegelsen i Brasil for tiden er den planlagte utbyggingen av den enorme demningen Belo Monte, som får store følger både for regnskogen og for den lokale urbefolkningen.

Regnskogsfondet peker også på at Oljefondets mange investeringer i Brasil kolliderer kraftig med Brasil-strategiens ambisjoner om miljøvennlig og bærekraftig utvikling.

– For eksempel investerer Oljefondet i ni av de ti selskapene med høyest klimagassutslipp i Brasil, sier Regnskogsfondets leder Lars Løvold.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.