INDUSTRI

- Norsk industri må være i front

Trond Gram
22. sep. 2009 - 08:02

Nær en million europeere jobber med tjenester og produksjon knyttet til fornybar produksjon, blant annet i industrien, viser en studie gjennomført av WWF. Totalt er minst 3,4 millioner jobber i Europa er direkte knyttet til fornybar energi, en bærekraftig transportsektor og energieffektivisering relatert til varer og tjenester.

– Skal norsk industri være med på dette løpet, må vi legge til rette for framtidsrettede vekstnæringer der vi har komparative fortrinn, sier leder for Klima- og energiprogrammet i WWF, Arild Skedsmo.



Omlegging ikke trussel

Han mener rapporten viser igjen at omleggingen til et klimavennlig samfunn ikke er noen trussel mot økonomisk aktivitet og sysselsetting. Behovet for grønne teknologiløsninger er enormt, og vekst i disse næringene går hånd i hånd med en stram klimapolitikk.

I Norge ser vi nå flere tegn på at miljøteknologi kan gi nye jobber. AF Gruppen, Dr. techn. Olav Olsen og Lyse står bak et nytt selskap som skal utvikle og produsere fundamenter for vindturbiner til havs.

– Dette er egentlig ikke et byggeprosjekt, men serieproduksjon, altså en industri. Utfordringen blir å få til dette effektivt og rimelig. Da må vi tenke industrielt; repetisjon og optimalisering av prosesser, sier direktør for forretningsutvikling i Dr. Techn. Olav Olsen.



Yara-teknologi selges globalt

Nylig åpnet Elkem Solar sin nye fabrikk i Kristiansand. Yara har utviklet teknologi som bidrar med massive CO2-kutt på ammoniakkfabrikker, og er nå i ferd med å selge dette globalt.

– Det er helt avgjørende at norsk industri er i front når det gjelder utvikling av miljøteknologi. Yaras prosjekt på Herøya er den største enkeltreduksjonen i Norge. Det er teknologi som man kan selge. Det samme kan vi hvis vi lykkes med karbonfangst på Mongstad, sier miljøvernminister Erik Solheim til Teknisk Ukeblad.

Nylig signerte han og administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen en avtale hvor prosessindustrien forplikter seg til å redusere sine klimagassutslipp. Avtalen setter et tak på 6,2 millioner tonn CO2 og andre klimagasser per år i perioden 2008–2012.



– Demonstrasjonsland

Samtidig skal en særskilt avtale for innkjøp av energi- og klimaeffektivt utstyr i industrien forhandles frem løpet av første halvår 2010.

– Jeg tror norsk industri kan være et slags demonstrasjonsland for miljøteknologi. Regjeringen har gjort mye godt på dette området. Se på Finnfjord smelteverk. Gjennom de virkemiddelapparatet regjeringen har etablert er de i ferd med å bli verdens første CO2-frie smelteverk, sier Stein Lier-Hansen.

Klimaavtalen gjelder til 2012. Fra 2013 vil disse bedriftene ha kvoteplikt, dersom Norge blir en del av EUs kvotesystem fra 2013.

– Industrien føler at de tas på alvor og det inspirerer dem til å bli best på sine områder. Bedrifter som Hydro, Alcoa og Finnfjord smelteverk er allerede i gang. De er livredde for ikke å være blant de beste. De håper det vil gi dem en fordel i forhold til EU fra 2013, sier Lier-Hansen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.