KARRIERE

– Norge kan klare seg godt

FINANSKRISE: Næringsminister Trond Giske vil ikke ha svartmaling av situasjonen.
FINANSKRISE: Næringsminister Trond Giske vil ikke ha svartmaling av situasjonen. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
14. des. 2011 - 11:10

NYDALEN: Dommedagsprofetiene knyttet til Norge og den nye finanskrisa har vært mange. Norge vil bli rammet, har de fleste vært enige om.

Tidligere i høst sa næringsminister Trond Giske at "også for Norge kan konsekvensene bli svært alvorlige". Han spådde – Norge kan få opptøyer også her på berget hvis Norge må gjennomføre store økonomiske kutt.

Maskin og metall vil ansette flest

Klyper seg i armen

Han understreket alvoret også på LO og NHOs felleskonferanse tirsdag.

– La det ikke være noen tvil: Dette er alvorlig. Vi snakker om en statsfinansiell krise. Dessverre ser vi at det som skjer ute i verden også har betydning for oss. Follum, som jeg måtte besøke i forrige uke, er dessverre et eksempel på det. Vi er ikke usårbare for det som skjer ute i verden, sier næringsministeren.

Men tonen var flere hakk mer optimistisk denne gangen.

– Midt i dette må man klype seg i armen over hvor godt det går i Norge sammenliknet med andre land. Vi har den laveste arbeidsledigheten på 30 år, og prognoser viser at fastlandsøkonomien vil vokse mens andre land sliter, sier Giske.

– Verre krise enn i 2008

Fortrinn

– Hvordan vil Norge klare seg etterhvert?

– Det er selvsagt vanskelig å forutse hvordan Norge vil klare seg gjennom den kommende krisa. Men det er enklere å si hva vi bør gjøre for å klare oss best mulig, og det er i stor grad å fortsette med å etablere og opprettholde høyproduktive arbeidsplasser. Til syvende og sist er det vår høye produktivitet det meste handler om, sier Giske.

Han er opptatt av at produktivitet er et klart konkurransefortrinn for bedrifter i høykostlandet Norge.

– Det er stort fortrinn. Og det går generelt godt for norsk næringsliv. Hvis vi fortsetter med dette, tror jeg Norge kan klare seg godt gjennom finanskrisa. Jeg tror det, sier Giske til Teknisk Ukeblad.

– Norge kan få opptøyer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.