INDUSTRI

Nordens inngangsport til Kina: Laget industripark – ble æresborger

ET LITE STYKKE NORGE I KINA: 290.000 m2 med plass for nordiske bedrifter til å etablere seg i Kina.
ET LITE STYKKE NORGE I KINA: 290.000 m2 med plass for nordiske bedrifter til å etablere seg i Kina. Bilde: NIP
Jonas Kambestad HågensenJonas Kambestad Hågensen
4. apr. 2011 - 07:28
Vis mer

NINGBO: Med 46 firmaer fordelt på 170 000 kvadratmeter har det blitt investert over 500 millioner kroner siden 2004 i denne parken.

– Her skal vi ha et norsk og nordisk kreativt miljø for å utvikle nyskapende, bærekraftig business.

Ove Nodland slår ut med armene. Nordmannen fra Egersund har bodd i Ningbo siden 1999. Etter at han kom til Kina for første gang i 1993, akkurat da Kinas økonomiske vekst satte fart for alvor, etablerte Nodland "Nordic Industrial Park" (NIP) i 2002 sammen med det Stavangerbaserte investeringsselskapet Styrbjørn. NIP ligger ca. 30 minutter utenfor Ningbo sentrum. Det var i sin tid den første 100 prosent utenlandskeide industriparken i Kina.

Lærte hva man ikke skulle

– De første ti årene lærte jeg hva man ikke skal gjøre i Kina, nå skal vi hjelpe andre med å slippe unna feilene som ofte gjøres under etablering i Kina, sier Nodland på slepen Egersundsdialekt.

Og Nodland er mannen med de rette egenskapene. Siden selskapet ble etablert har Nodland blitt æresborger av Ningbo, har fast møterett (men ikke talerett) i Ningbos folkekongress og i 2008 fikk han æren av å bære den olympiske ilden da den var innom byen på vei mot Beijing.

Business er business

– Det er klart at jeg har god kontakt med de lokale myndighetene her, svarer Nodland på spørsmål om kontakter og relasjoner er viktig for å lykkes i Kina.

– Men de blander ikke politikk og business. Business er business. Og det er de svært flinke på her i Zhejiang, hevder Nodland.

I Zhejiang snakkes det om den ”entrepenøriske ånden” som etter åpningen av Kina i 1978 har bidratt til at provinsen, sammen med naboprovinsen Jiangsu, nå er de rikeste i Kina målt i BNP. Ningbo havn er den nest største i landet og har vært viktig i den eksportbaserte økonomien Kina har bygget på de siste 30 årene.

Det er gjennom denne havnen nordiske selskap kan frakte sine produkter. I dag har de 46 selskaper i parken. Blant de 11 norske finner man Kitron, Scansafe og Ulstein Gruppen. Kun ett bygg står tomt.

FORNØYD: - Her skal man kunne se ut av vinduet og like det man ser, sier Ove Nodland, som står bak etableringen av Nordic Industrial Park i Kina.
FORNØYD: - Her skal man kunne se ut av vinduet og like det man ser, sier Ove Nodland, som står bak etableringen av Nordic Industrial Park i Kina. Jonas Kambestad Hågensen

Skulle være fin

– Da vi startet, var det kun administrasjonsbygningen som sto her, sier Nodland mens vi står ute i den 290 000 kvadratmeter store parken.

– Den skulle til gjengjeld være fin. Jeg kunne godt ha satt opp en brakke, men de lokale myndighetene insisterte på at det skulle være fint. Det var for å vise litt ansikt, smiler Nodland.

I dag er parken omringet av busker og trær.

– Det er noe de ennå ikke helt skjønner behovet for. Hvorfor plante masse gress, trær og busker når det er industri du driver med? Men her skal man kunne se ut av vinduet og like det man ser. Derfor bygges det nå en liten park med telt hvor de forskjellige bedriftene kan ha sosiale arrangementer.

Ufortjent kopieringsrykte

Til nå har NIP konsentrert seg om produksjon og montering, men framtiden skal vies til høyteknologi og utvikling av nye ideer og konsepter. Nodland mener ryktet Kina har med stjeling og kopiering av åndsverk og fysiske produkter er ufortjent.

– Det er kanskje noen i Kina som stjeler, men de aller fleste utvikler ting videre. Det er helt lovlig og normalt. Alle har gjort det; Japan, Korea, Singapore, til og med USA har gjort det, sier Nodland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.