MOLDE: I motsetning til en rekke andre industribedrifter, har ikke Brunvoll Thrusters noen planer om å flytte ut for å overleve.
– Flytter vi ut, forsvinner kompetansen. Da tar det ikke lang tid før vi mister innovasjons- og utviklingsevnen, sier administrerende direktør Terje Dyrseth til Teknisk Ukeblad.
Teknisk sjef Knut Andresen mener bedriften må ha så mye som mulig av produksjonen – og dermed kontrollen – samlet under ett tak.
Kommunikasjon
– Det må være kort vei mellom produksjonen og ingeniørene, sier Andresen.
Han tror den direkte kommunikasjonen gir produkter av bedre kvalitet og bedre produksjonsmetoder.
– Ved å produsere smartere, automatisere mest mulig og bruke færre arbeidstimer, kan vi holde konkurrentene unna. Men da må vi også fortsette å levere svært høy kvalitet, sier Andersen.
Hestehode foran
Brunvoll Thrusters er en nisjebedrift. Bedriften leverer kun system for manøvrering og framdrift basert på såkalte trustere, det vil si sidepropeller og styrbare propellenheter av forskjellige slag. Konsentrasjonen om en type produkt har også skaffet bedriften en ledende posisjon i flere markeder.
– Vi holder oss i forkant med stadig nyheter og forbedringer, sier Dyrseth.
Han sier at bedriften sliter med å få tak i nok gode ingeniører.
– Søker vi etter sommervikarer til verkstedet, får vi en rekke ingeniørstudenter i søkerbunken, sier Dyrseth. Den praksisen ingeniørstudentene skaffer seg, prøver bedriften å nye godt av når de skal rekruttere.
Ingeniører ut på gulvet
Brunvoll mener at de har en bra modell for å sørge for at alle i bedriften kjenner produktene fra A til Å.
Alle nyansatte ingeniører hos Brunvoll Thrusters må bruke fem til seks uker i verkstedet, og de skal være med ut og installere propeller på skip og kjøre dem i gang.
– Først da kan vi sikre at ingeniørene har fullt innblikk i det vi leverer, sier Andresen, som gjerne hadde sett at ingeniørutdanningen igjen hadde innført krav om praksis, kanskje organisert som en lærlinge- eller turnusordning.
Jubileum
Selskapet er lokalisert i Molde, men på to ulike adresser. Målet på sikt er samling av alle avdelinger på bedriftens industriområde på Årø, like ved flyplassen. Der er hovedproduksjonen nav propeller allerede.
Neste år fyller bedriften 100 år. Det feires blant annet med en utvidelse av verkstedene til 50 millioner kroner.