KRAFT

– Mot alle odds

Kjetil Malkenes Hovland
24. sep. 2009 - 14:58

Havvinden blomstrer i Europa, og enkelte norske bedrifter har meldt seg på.

– Vi har levert 6 fundamenter til alpha ventus, som er Tysklands første offshore vindpark og et slags demoanlegg, sier direktør Per Bull Haugsøen i OWEC Tower til Teknisk Ukeblad.

Han er svært fornøyd med at et norsk selskap kan kjempe med de store. Fra før har OWEC Tower også levert fundamenter til vindparken Beatrice i Skottland. De har lært mye, også av det tyske prosjektet.

– Lærer enormt mye STORE KONSTRUKSJONER: Slik ser OWEC Towers bunnfaste fundamenter ut. Seks av disse er nå installert på Tysklands første offshore vindmøllepark, alpha ventus.
– Lærer enormt mye STORE KONSTRUKSJONER: Slik ser OWEC Towers bunnfaste fundamenter ut. Seks av disse er nå installert på Tysklands første offshore vindmøllepark, alpha ventus.

– Lærer enormt mye

Snart skal seks REpower 5M-turbiner, hver på 5 megawatt (MW), på plass oppå OWEC Towers fundamenter.

– Det er E.On, Vattenfall og selskapet EWE som står bak alpha ventus. De er samlet i selskapet DOTI som formelt eier parken. Dette er skikkelig backet opp av den tyske stat, og selskapene lærer vanvittig mye om hvordan man må planlegge et slikt anlegg, sier Haugsøen.

– Hva oppnår dere?

– Det er en læringskurve også for oss og våre samarbeidspartnere. NorWind har således hele EPCI-ansvaret (totalansvaret) for fundamentene på alpha ventus. OWEC Tower har lært mye av Beatrice i Skottland, og lærer mye her også. Det oppstår nye utfordringer for ingeniørene.

Pæler først

På alpha ventus setter man for første gang ned frittstående pæler først, noe som krever stor nøyaktighet. Deretter settes fundamentene oppå der igjen.

– Dette har aldri vært gjort før, og utfordringene er store. Gjennom et slikt pilotprosjekt ser vi at vi kan gjøre det bedre neste gang, forteller Haugsøen.

– Teknologien blir billigere

Neste gang OWEC Tower skal i aksjon er det i prosjektet Ormonde i Irskesjøen, som OWEC Tower gjør for Vattenfall.

– Denne teknologien er umoden, og vi lærer noe av alt det vi gjør. Alt kan bli bedre, og ikke minst billigere, sier Haugsøen.

Han mener norsk leverandørindustri har et stort potensial innen havvind, men da trenger den drahjelp. Det OWEC Tower har klart er mot alle odds, hevder direktøren.

– Trenger politisk hjelp

– Politikerne har et stort ansvar for å få et marked som dette i gang. Det skjer ikke av seg selv. Vi må over en terskel som kan bli lang og tung, men da kan dette bli en veldig konkurransedyktig næring, sier Haugsøen.

Han er lei av at norske politikere snakker om forskning, i stedet for å sette i gang ny industri som tar i bruk den teknologien som allerede finnes.

OWEC Tower-fundament til prosjektet alpha ventus, Tysklands første offshore vindmøllepark.
Han er lei av at norske politikere snakker om forskning, i stedet for å sette i gang ny industri som tar i bruk den teknologien som allerede finnes. MONTERT: Slik ser fundamentet ut før turbinene er på plass. På toppen her skal det trone en REPower M5-turbin på 5 megawatt. OWEC Tower

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Der skoen trykker er innen å forbedre eksisterende teknologi. Det er engineering, ikke først og fremst forskning som trengs, sier Haugsøen.

Deltar i forskningen

Men OWEC Tower er ikke negative til at det også forskes.

– Vi er også med i et stort forskningsprogram gjennom alpha ventus. Et av våre fundamenter der har 200 målepunkter, hvor NTNU og Norges Geoteknisk Institutt ssammen med OWEC Tower kal studere dette, med støtte fra Norges Forskningsråd. Vi vil samarbeide med forskere på Leibniz Universität om dette.

Han mener Norge bør satse langt mer, og etterlyser demonstrasjonsanlegg og testområder i Norge, slik at leverandørindustrien kan utvikle seg og konkurrere også ute.

– Norske politikere sitter bare på gjerdet.

– Testområde er vitamininnsprøytning

Norge har et ansvar for å bidra til å gjøre denne teknologien billigere, mener OWEC-direktøren.

– Det krever et ganske stort marked for virkelig å komme i gang. Det er lenge til verden blir reddet av havvindmøller, men i mellomtiden bør vi være med der det skjer. Vi jobber stort sett bare sammen med utenlandske selskaper. Det å kunne satse på pilotanlegg i Norge kunne være en vitamininnsprøytning for norsk leverandørindustri, og for å få norsk offshoreindustri involvert i dette, sier Haugsøen.

Vil bygge i Nordsjøen

Han mener at vindkraften bør bygges ut syd i Nordsjøen, i nærheten av andre planlagte vindkraftprosjekter til havs.

– Det er havvindprosjekter som er i nærheten av norsk sektor nå, både i Storbritannia og Tyskland. Vi får et stort kraftoverskudd i Norge, så dette må jo kombineres med kabler til kontinentet. Man kan tenke seg vindparker i sydlige del av norsk sokkel, kombinert med elektrifisering av norsk sokkel, hvor vi kan utnytte infrastruktur som allerede er der, sier han.

– Her bør man også stille større krav til oljeselskapene, legger han til.

– Kina løper ifra

Sivilingeniøren fra OWEC Tower mener at togene er i ferd med å gå for norsk leverandørindustri.

– Europa, Kina og USA løper fra oss. Jeg var i Kina for fire år siden, de hadde nesten ikke en vindmølle. Nå vokser de mest av alle. Disse landene er kanskje treigere å skrive under på protokoller, men i praksis gjør de mye mer enn oss, sier Haugsøen. – Politikerne våre tror kanskje at litt forskning og noen piloter er nok, men det er ikke så enkelt. I Tyskland har de planlagt disse tingene i ti år, og først nå begynner det å skje noe.

– Statkraft tappes

I Europa investerer de store energiselskapene i denne verdikjeden. For eksempel leaser de installasjonsskip for mange år framover. Norske Statkraft burde få like stor mulighet til å satse på dette som svenske Vattenfall, mener Haugsøen.

– Vattenfall i Sverige blir ikke tappet for ressurser slik som Statkraft. Vattenfall får beskjed om å investere overskuddet i fornybar energi. De investerer stort både på land og til sjøs både i Europa og i Sverige. Vattenfall er pålagt å sette opp vindmøller tilsvarende 49 TWh de neste ti årene, sier Haugsøen.

– Mener du at Statkraft ikke har nok muskler?

– Når staten tapper dem for mesteparten av overskuddet, får de jo et lite problem da. Det er et skrikende gap mellom hvordan staten tapper Statkraft i forhold til Vattenfall.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.