INDUSTRI

Mistillit i vente for Riis-Johansen

¿ Statsråden har ikke oppfylt sin informasjonsplikt overfor Stortinget. Det er alvorlig og vi er beredt til å ta konsekvensene av kritikken, sier partileder Dagfinn Høybråten i KrF.
¿ Statsråden har ikke oppfylt sin informasjonsplikt overfor Stortinget. Det er alvorlig og vi er beredt til å ta konsekvensene av kritikken, sier partileder Dagfinn Høybråten i KrF. Bilde: Scanpix
7. juni 2010 - 11:47
  • Oppdatert 12:34

Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet er beredt til å stille mistillitsforslag mot olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp). Partiene mener at han ikke har oppfylt sin informasjonsplikt overfor Stortinget i Mongstad-saken.

Høyre er enig i kritikken mot statsråden, men har ennå ikke bestemt seg for om de vil støtte et eventuelt mistillitsforslag.

– Stortinget burde vært informert tidligere og statsrådens saksbehandling er sterkt kritikkverdig, men vi har ennå ikke behandlet spørsmålet om mistillit. Det vil trolig bli avgjort på møtet i stortingsgruppen onsdag ettermiddag. Det er for tidlig å si hva det vil ende med, sier partiets energipolitiske talsmann Nikolai Astrup til NTB.

– Alvorlig

KrF behandlet saken på et ekstraordinært møte i sin stortingsgruppe mandag morgen, der det var full oppslutning om den sterke kritikken av Riis-Johansen.

– Statsråden har ikke oppfylt sin informasjonsplikt overfor Stortinget. Det er alvorlig og vi er beredt til å ta konsekvensene av kritikken, sier partileder Dagfinn Høybråten til NTB.

Hvordan kritikken skal følges opp, vil han drøfte med de andre opposisjonspartiene.

Arbeiderpartiets parlamentariske leder, Helga Pedersen, forsvarer Riis-Johansen.

– Riis-Johansen har behandlet saken riktig og informert Stortinget på den riktige måten, sier hun.

– Holdt tilbake info

– Vi har gått gjennom behandlingen av Mongstad-saken i energi- og miljøkomiteen og høringene med Riis-Johansen i Stortinget. KrF mener det er godtgjort at Riis-Johansen har sittet på informasjon som Stortinget burde hatt, sier Høybråten.

– Vi mener det er gjort klart at Stortinget verken har fått tilstrekkelig informasjon om faglige motforestillinger, om usikkerhet omkring prosjektet eller om sprekk i fremdriftsplanen. Vi mener det er bevist at Statoils masterplan fra februar 2009 og Gassnova-rapportene fra juni og oktober 2009 ikke ble gjort kjent for Stortinget når det burde hatt dem, slår Høybråten fast.

– Bytt ut Riis-Johansen

Fremskrittspartiet er glad for konklusjonen til KrF.

– Vi har mente hele tiden at statsråden har brutt informasjonsplikten. Da er det naturlige svaret mistillit, slår Frp-leder Siv Jensen fast.

Hun karakteriserer det som meget alvorlig at en regjering hever seg over informasjonsplikten og bryter spillereglene.

– Hvis Jens Stoltenberg er klok, tar han konsekvensene av dette og erstatter Riis-Johansen, sier Jensen.

Frps energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, mener det er naturlig at et mistillitsforslag kommer i forbindelse med energi- og miljøkomiteens behandling av Mongstad-saken. Komiteen skal avgi innstilling onsdag. Saken kommer til behandling i Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett fredag 18. juni.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

– Det er viktig at en samlet opposisjon står bak et mistillitsforslag, slik at det ikke blir oppfattet som en egenmarkering fra Frp eller andre opposisjonspartier, sier han til NTB.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.