OLJE OG GASS

Milliardkontrakt for Aker

LANGT LIV: Eldfisk-utbyggingen til ConocoPhillips sørger for at Ekofisk-feltet får forlenget livet med 40 år.
LANGT LIV: Eldfisk-utbyggingen til ConocoPhillips sørger for at Ekofisk-feltet får forlenget livet med 40 år. Bilde: Kjetil Alsvik/ConocoPhillips
Tore Stensvold
21. mars 2011 - 08:47

Kontrakten med operatør ConocoPhillips gjelder engineering, bygging og igangkjøring av bygging av dekk og broer til produksjonsplattformen på Eldfisk 2/7 S i Nordsjøen.

Dette betyr høy aktivitet for verkstedet til Aker Solutions på Stord samt engineeringkontoret i Oslo.

Fast fisk

Det er imidlertid en liten detalj som skal på plass før kontrakten er fast fisk: endelig godkjenning av plan for utvikling og drift (PUD).

Likevel går Aker Solutions i gang med engineering- og planleggingsarbeidet straks.

Stort dekk

Plattformdekket består av en kombinert bolig- og utstyrsmodul og en kombinert brønnhode- og prosessmodul, med en total vekt på 15500 tonn. Ifølge en pressemelding fra Aker Solutions, gjelder kontrakten også byggingen av to broer, brostøtte og et flammetårn.

Stord-arbeid

Fabrikasjon vil etter planen starte tidlig 2012. Dekket vil bli levert fra Aker Solutions på Stord i første del av 2014.

Kontrakten inneholder også opsjoner for gjennomføring av offshore påkobling og assistanse i forbindelse med testing og ferdigstilling (commissioning).

Gammel og god

Eldfisk er et av de to største feltene i Stor-Ekofisk-området og har vært i produksjon siden 1979. Feltet ligger i den sørlige delen av Nordsjøen, om lag 300 kilometer fra kysten.

På feltet 2/7 S er det planlagt 40 brønner. Plattformen vil også få stor nok kapasitet til å overta som kraftproduksjonsenhet for Eldfisk-feltet. Kraftproduksjonen vil være med lav-NOx-turbiner med energigjenvinning. Også andre sentrale funksjoner for Eldfisk vil bli overtatt av 2/7 S.

Eldfisk-utbyggingene vil forlenge Ekofisk-feltets levetid med 40 år.

Formell kontraktspart er Aker Stord AS.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.