INDUSTRI

«Magnesiumen» var ikke død

NY TEKNOLOGI: - Det å reise 100 millioner kroner til et utviklingsprosjekt er ikke lett, sier Per Bjørn Engseth, daglig leder for SilMag. Han har fått oppgaven med å få "Magnesiumen" tilbake til Herøya, ett drøyt tiår etter at produksjonen ble nedlagt.
NY TEKNOLOGI: - Det å reise 100 millioner kroner til et utviklingsprosjekt er ikke lett, sier Per Bjørn Engseth, daglig leder for SilMag. Han har fått oppgaven med å få "Magnesiumen" tilbake til Herøya, ett drøyt tiår etter at produksjonen ble nedlagt. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
15. okt. 2010 - 12:59
Vis mer

I 2014 kan det igjen være magnesiumproduksjon i Norge, 13 år etter at Hydro la ned «Magnesiumen» på Herøya.

Selskapet SilMag bruker 100 millioner kroner på å utvikle helt ny teknologi.

– Det å reise 100 millioner kroner til et utviklingsprosjekt er ikke lett. Da må du ha noen større aktører med deg. Det å ta denne prosessen fra laboratoriet til en industriell prosess koster mye penger, sier Per Bjørn Engseth, daglig leder for SilMag.



Koster to milliarder

Han beregner at magnesiumfabrikken vil få 150-160 ansatte. I tillegg kan det bli skapt opptil 570 jobber hos underleverandører.

Eierne Hydro og AMG må investere to milliarder kroner for å få på plass en ny magnesiumfabrikk på Herøya. Begge har stort behov for magnesium, som i dag produseres i Asia. Engseth tror Herøya kan konkurrere mot Asia.

– Kombinasjonen av ett råstoff og to produkter gjør at vi kan konkurrere med kineserne, sier Engseth.



Konkurrere mot Asia

Prosessen baserer seg på råstoffet olivin, som utvinnes i store mengder på Åheim i Møre og Romsdal. Engseth vil bruke 100.000 tonn olivin og produsere 33.700 tonn magnesium og 40.000 tonn silika årlig, og tror på Europa som et stort marked.

– SilMag gir magnesium som går inn i aluminium som legeringselement, og silika kan brukes til miljøvennlige bildekk, sier Engseth.

80-90 prosent av verdens magnesium produseres i dag i Asia.



Lavere CO2-utslipp

CO2-utslippene ved fabrikken vil bli rundt 40.000 tonn årlig. Ifølge Engseth er det 1,4 millioner tonn mindre enn tilsvarende produksjonen i Asia. Energibehovet er også mindre.

– Vi sparer 1,75 terawattimer (TWh) per år i forhold til den kinesiske pidgeon-prosessen, sier han.

Energiforbruket ved fabrikken beregnes til 1,2 TWh per år. Opp mot 90 prosent av dette blir strøm. Energikostnadene vil stå for 60-65 prosent av kostnadene ved driften.



Må lodde markedet

Nå gjelder det å finne et marked for silisiumdioksidet som skal produseres på Herøya. Markedet skal nå kartlegges. Ifølge Engseth blir SilMags silisiumdioksid mer finkornet enn konkurrentenes.

Det tas trolig en investeringsbeslutning for en eventuell ny magnesiumfabrikk basert på SilMag-teknologien sommeren 2011, ifølge Engseth.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.