INDUSTRI

– Må betale en pris for industrien

Linda Beate Randal ordfører i Kirkenes.
Linda Beate Randal ordfører i Kirkenes.
Camilla Aadland
31. aug. 2010 - 10:39

Ordføreren er svært glad for at Sydvaranger Gruve har startet opp igjen.

– Helt siden gruven ble lagt ned, har lokalsamfunnet her jobbet for å få gruvedriften opp igjen. Da eierne av Sydvaranger Gruve gikk på børs januar 2008, var det en seier for hele samfunnet, sier Ap-ordføreren.

Les også:

BILDESERIE:

Vil bidra til industriutvikling

Hun mener oppstarten innebærer en fantastisk mulighet for lokalsamfunnet, med nye arbeidsplasser og mer aktivitet.

– Samfunnet her er bevisst på at det ikke er en fornybar ressurs og at det er snakk om et begrenset tidsperspektiv. Men oppbyggingen av industrikompetansen som skjer nå, vil bidra til annen industriutvikling, blant annet innen olje og gass, tror Randal.

Også for Kirkenes-folkets selvfølelse er oppstarten bra, ifølge ordføreren.

– Samfunnet her har bestandig vært et industrisamfunn. Det gjorde godt for samfunnssjelen da de startet opp igjen. Man fant litt tilbake til seg selv, sier Randal.

SENTRALT: Selve fabrikken til Sydvaranger Gruve ligger nesten midt i sentrum av Kirkenes.
SENTRALT: Selve fabrikken til Sydvaranger Gruve ligger nesten midt i sentrum av Kirkenes. CAMILLA AADLAND

– Litt må vi tåle

Flertallet i kommunestyret har stilt seg positiv til Sydvaranger Gruves søknad om nytt flotasjonsanlegg, som innebærer utslipp av det giftige kjemikaliet lilaflot i sjøen. Randal var selv en av dem som sa ja.

– Alle her er opptatt av at fjorden ikke skal ødelegges, men jeg tror vi har ulikt syn på hvor mye man skal tåle av industrien. Jeg er klar over at det skjedde noe i fjorden forrige gang det var drift i gruven, men rapporter fra NIVA viser at ting er i orden igjen. Det finnes ikke en kjemiker i kommunestyret og jeg mener vi må stole på at Klif vil gjøre en god vurdering og at vi må forholde oss til den, sier hun.

Hun mener verdiskapningen industrien skaper må tas med i betraktningen.

– Man kan ikke bare dele og dele, vi må skape. Industrivirksomhet skaper penger. Å tro at man kan drive industri og plukke jordbær og multer på akkurat samme sted som før, er naivt. Industrien koster noe, så realistisk må man være. Jeg mener at litt må vi tåle. Men skulle det vise seg at forurensningen går inn i arvestoff til fisken og gir varige endringer, da er det noe annet. Men jeg kan ikke drømme om at Klif da sier ja, sier Randal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.