INDUSTRIPROSESSINDUSTRI

Lystgass på plass i kvotesystemet

Katalysatortabletter av bærematerialet Cerium Oksid kan fjerne utslipp av lystgass fra salpetersyre. Lystgass er svært skadelig for klimaet.
Katalysatortabletter av bærematerialet Cerium Oksid kan fjerne utslipp av lystgass fra salpetersyre. Lystgass er svært skadelig for klimaet. Bilde: Truls Tunmo

EFTAs overvåkingsorgan, ESA, har godkjent den norske tildelingsplanen for klimakvoter. Det betyr at planen som ble vedtatt av Stortinget i februar trer i kraft.

Dermed godkjennes også det norske forslaget om at utslipp av lystgass fra mineralgjødselproduksjon skal inkluderes i kvotesystemet.

Selv om lystgass slippes ut i langt mindre volum enn CO 2, er denne klimagassen hele 310 ganger sterkere.

Industriens utslipp av lystgass utgjorde over fire prosent av de norske utslippene av klimagasser i 2005.

Bra for norske bedrifter

– Det er bra at kvotesystemet er på plass. Nå kan norske bedrifter tjene penger på å redusere sine klimagassutslipp. Kvotesystemet er et sentralt klimapolitisk virkemiddel, og bidrar vesentlig til at Norge vil oppfylle utslippsforpliktelsen under Kyotoprotokollen, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i en melding.

Yara er den største lystgassforurenseren i Norge og selskapet har jobbet for at utslippene skal inkluderes i kvotesystemet.

Selskapet har utviklet en renseteknologi som kan fjerne utslippene av 100 millioner tonn CO 2-ekvivalenter årlig fra lystgass, ved hjelp av katalysatortabletter av bærematerialet Cerium Oksid.

Går videre med renseteknologi

– Dette skaper et insentiv for at vi kan gå videre med vår teknologiutvikling. Tre av våre fabrikker i Norge er utstyrt med denne teknologien. Ved de to andre er det litt vanskeligere å implementere den. Nå får vi et insentiv for å installere katalysatorer, sier Tore K. Jenssen, sivilingeniør og HMS-direktør i Yara International ASA, til Teknisk Ukeblad.

Han forteller at selskapet er avhengig av å komme under en viss utslippsgrense for å få betalt for teknologiutviklingen.

– Da får du finansiert FoU-innsatsen, sier Jenssen.

Reduserer utslipp med over 70 prosent

Yaras patenterte teknologi gjør det mulig å rense mellom 70-90 prosent av dette utslippet, eller omregnet til rundt 100 millioner tonn CO 2-ekvivalenter.

Teknologien er allerede implementert i 11 av Yaras 24 fabrikker på verdensbasis.

Når resten av fabrikkene får teknologien installert, blir de totale lystgassutslippene redusert med 50 prosent i forhold til utslippsnivået selskapet hadde før det begynte å installere katalysatorteknologien i 2002.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.