INDUSTRI

LKAB lokkes av gass

Mona Sprenger
23. jan. 2009 - 13:20

Ved hjelp av naturgass fra Haltenbanken og jernmalm fra LKAB sine gruver i Kiruna, kan det bli laget jern, som igjen skal brukes i stålproduksjon.

StatoilHydro og LKAB lager nå en utredning om dette.

Gass foran kull

– Fram til nå har det vært håpløst å bruke annet enn kull i produksjonen i Europa, fordi kull er så mye billigere enn naturgass. Årsaken til at Tjeldbergodden nå vurderes er CO2-kostnadene. Det koster penger å slippe ut CO2, sier rådgiver i CO2-lagring i StatoilHydro, Tore A. Torp, som har vært initiativtaker til prosjektet.

– På Tjeldbergodden finnes tilgjengelig naturgass fra Haltenbanken, som vi ikke får eksportert, mens malmbåtene seiler forbi.

Kutter CO2-utslippene

Tore A. Torp er StatoilHydros CO2-guru
Europas fire største stålverk slipper til sammen ut 55 millioner tonn CO2 årlig – det samme som Norges totale CO2-utslipp. Med naturgass i stedet for kull kan utslippene minst halveres, forteller Torp.

– Vi har funnet løsninger for å fange CO2 fra produksjonen av stål når det gjelder jernproduksjon fra malm. I dag slippes det ut to tonn CO2 per tonn stål som produseres med kullkraft. Ved å benytte naturgass halveres CO2-utslippene, og med CO2-fangst kan utslippene reduseres helt ned til 0,1 tonn CO2, sier Torp.

Han har arbeidet med fangst og lagring av CO2 i tolv år i StatoilHydro.

CO2-eksperter roses av Klimapanelet

Billigere

– Å fange CO2 fra et jernverk koster halvparten så mye som å fange CO2-fra et kraftverk. En årsak til det er at CO2 andelen er hele 40 prosent, noe som er mye enklere å fange inn.

Siden 2004 har forskningssenteret til StatoilHydro vært involvert i EU-prosjektet Ulcos (Ultra-Low CO2 Steelmaking), et prosjekt som går ut på å rense og lagre CO2 fra stålproduksjon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.