Målet med prosjektet er å å bidra til å opprettholde en konkurransedyktig verktøyindustri i Europa gjennom bruk av ny teknologi.
– Dette er frukt av et møysommelig arbeid med både å pleie nettverk og bygge samarbeidsorganisasjoner i Europa over flere år, sier forskningssjef Kristian Martinsen i SINTEF Raufoss Manufacturing.
Hybrid tilvirkning
16 partnere fra fem land er med i prosjektet, som har fått navnet Intelligent and Customized Tooling. Norske partnere er NTNU, Baldur Coatings, Plasto og Raufoss Industrial Tools. SINTEF Raufoss Manufacturing skal først og fremst bidra med sin ekspertise på hybrid tilvirkning av verktøy.
– Vi jobber med å kombinere additiv tilvirkning og maskinering i samme celle og å lage optimale prosesser på å velge hva som skal maskineres og hva som skal bygges additivt, sier Martinsen.
Han understreker at 20 års forskning på additiv tilvirkning på NTNU og SINTEF i Trondheim ligger bak.
Skal møte konkurransen
I tillegg til hybrid tilvirking , er beleggteknologi og ny teknologi som gjør kraft- og temperatursensorer inni overflatebelegg mulig viktige deler av prosjektet. Dessuten skal man se på hvordan den nye teknologien kan utnyttes til mer kunnskapsbasert verktøyfremstilling.
– Skal man kunne konkurrere med Kina, må man tettere på kundens behov og lage det kunden trenger, men kanskje ikke var klar over selv, sier Martinsen.
SINTEF Raufoss Manufacturing er involvert i fire andre EU-prosjekter, men dette er første de er koordinator på. Forskningssenteret er nå i forhandlinger med EU om oppstart og finansiering av prosjektet.
– Prosjektet er spesielt viktig i forbindelse med satsningen på å bli en anerkjent partner i den europeiske forskningsarena, sier forskningssjefen.