INDUSTRI

– Kuttene i Forsvaret er gått for langt

¿ Sannheten får vi først i statsbudsjettet, men dette er svært alvorlige påstander. Unntakstilstanden i Forsvaret må opphøre umiddelbart, sier Siv Jensen.
¿ Sannheten får vi først i statsbudsjettet, men dette er svært alvorlige påstander. Unntakstilstanden i Forsvaret må opphøre umiddelbart, sier Siv Jensen. Bilde: Truls Tunmo
27. sep. 2010 - 08:15

Frp-leder Siv Jensen reagerer sterkt på oppslaget om at de nye fregattene får stadig færre døgn til havs på grunn av kutt i driftsbudsjettet til Forsvaret.

Mindre neste år

Aftenposten skriver at nyinnkjøpte krigsskip får stadig flere liggedøgn, at det blir mindre trening for piloter, samt kutt i hæren og heimevernet. Dette skal ifølge avisen være noen av nedskjæringene som ble foreslått før forhandlingene om forsvarsbudsjettet for neste år.

Ifølge en rekke kilder innad i Forsvaret ligger det an til at forsvarssjef Harald Sunde får et langt lavere budsjett neste år, sammenlignet med i år, heter det.

Må opphøre

– Sannheten får vi først i statsbudsjettet, men dette er svært alvorlige påstander. Unntakstilstanden i Forsvaret må opphøre umiddelbart, sier Frp-lederen.

Hun viser til at regjeringen har utpekt nordområdene som et viktig satsingsområde for Forsvaret, og begrunnet innkjøpet av de fem fregattene med dette. Jensen etterlyser samsvar mellom mål og bevilgninger.

Forsvarsdepartementet presiserer overfor NTB at plangrunnlaget Aftenposten viser til, er fra i vinter, før regjeringspartiene hadde satt seg ned for å forhandle om budsjettet.

Pressevakt Marita I. Wangberg sier det «har skjedd mye siden den gang», men vil ikke kommentere detaljene før forsvarsbudsjettet for 2011 blir lagt fram 5. oktober.

Spres internt

Informasjonen om kuttene som nå spres internt i Forsvaret, kommer fra dokumentet «Plangrunnlaget for 2011», som er oversendt Sunde fra forsvarsdepartementet og statsråd Grete Faremo.

Driftsbudsjettet er foreslått krympet med 500 millioner kroner, noe som vil gå direkte ut over hvor mye forsvaret har å rutte med til øvelser og trening.

Kuttforslagene Aftenposten viser til, vil bli mest synlige i sjøforsvaret. Det er en uttalt prioritering fra regjeringen at Norge skal markere suverenitet i nordområdene. Likevel frykter forsvaret at de fem nye fregattene som sjøforsvaret har kjøpt til en samlet verdi på 30 milliarder kroner, blir liggende i havn store deler av tiden.

– Under NATO-krav

Budsjettkuttene kan medføre at seilingstiden per skip i snitt reduseres fra 75 til 42 døgn. Dette er ikke bare lavere enn i 2010, men også lavere enn NATOs beredskapskrav, ifølge Aftenpostens kilder.

Det skal også være sannsynlig at luftforsvaret, hæren, heimevernet, kystvakten må redusere sine aktiviteter.

For luftforsvaret kan konsekvensen bli at F-16-piloter risikerer å miste flysertifikater på grunn av lite flytid, samt lavere rekruttering til hæren og nye reduseringer i treningstiden i Heimevernet.

– Vi kan ikke ha det slik at fregattene våre blir liggende ved kai og pilotene våre mister lappen. Da er kuttene gått for langt, sier Jensen.

Konsekvensene vil ikke bare merkes i nord. Kuttforslagene rammer også utdanningen og forberedelsene til soldater som skal delta i Norges bidrag i Afghanistan. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.