INDUSTRI

– Kunne vært på Karmøy

Aluminiumsverket i Qatar er ett av verdens største. Produksjonskapasiteten er på nesten 600.000 tonn primæraluminium.
Aluminiumsverket i Qatar er ett av verdens største. Produksjonskapasiteten er på nesten 600.000 tonn primæraluminium. Bilde: HALVOR MOLLAND
Camilla Aadland
12. apr. 2010 - 08:59
Vis mer

Klokken 10.30 i dag tid vil emiren av Qatar og kronprins Haakon stå for den offisielle åpningen av Qatalum.

Utbyggingen i Qatar er Norges største industriprosjekt i utlandet.

Gunstig gassavtale

I Norge var det lenge snakk om at Hydro skulle utvide på Karmøy, men på grunn av markedsforholdene og norske rammebetingelser er dette lagt på is.

– Verket i Qatar er basert på en gunstig gassavtale i Qatar. Energikostnader utgjør en svært stor andel av produksjonskostnadene til et aluminiumsverk, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg på telefon fra Qatar.

Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg skal være med på åpningen av Qatalum i dag.
Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg skal være med på åpningen av Qatalum i dag. FOTO: HALLVOR MOLLAND HALVOR MOLLAND

For stor usikkerhet

Han sier Hydro gjerne skulle ha investert mer i Norge.

– Vi må investere der vi kan få konkurransedyktig industri. Rammebetingelsene i Norge gir for stor usikkerhet, og det er vanskelig å foreta investeringer i Norge i dag. Jeg håper det kan endre seg, sier konsernsjefen.



– Kunne bygd på Karmøy

Qatalum vil ha en prouksjonskapasitet 585.000 tonn primæraluminium, når den første fasen er bygget ut.

– Hvis de politiske rammevilkårene hadde vært til stede kunne Hydro bygd anlegget på Karmøy, sier de konserntillitsvalgte medlemmene i Hydro, Billy Fredagsvik og Sten Roar Martinsen til industrienergi.no.

Også de skylder på norske rammebetingelser.

– Norge har en blodfattig industripolitikk. Det er kun de lave prisene på kraft som skiller Qatar og Norge. Med andre ord kunne et nytt aluminiumsverk i Norge blitt bygd på Karmøy hvis de politiske rammevilkårene hadde vært til stede, mener de to veteranene i Industri Energi.

Oppstartsformann Bent Rune Nyheim fra Sunndal i samtale med operatørene Elimer Rita Curioso og Alex Romero Mayandoc fra Fillipinene.
Oppstartsformann Bent Rune Nyheim fra Sunndal i samtale med operatørene Elimer Rita Curioso og Alex Romero Mayandoc fra Fillipinene. FOTO: HALLVOR MOLLAND HALVOR MOLLAND

– Bra også for Norge

Brandtzæg understreker at Hydro deltar i verdensmarkedet og er avhengig av konkurransedyktig pris.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Forstår du at man kan se åpningen av verket i Qatalum som utflagging?

– Hydro er etablert i 40 land i verden. Styrken er markedsposisjonen vår. Vi står sterkere med konkurransedyktig virksomhet, noe som er bra også for den norske virksomheten, sier Brandtzæg.



Norsk teknologi Arne Smisethjell er Hydros selskapsrepresentant mot leverandøren av PTM-maskinene. FOTO: HALLVOR MOLLAND
Norsk teknologi Arne Smisethjell er Hydros selskapsrepresentant mot leverandøren av PTM-maskinene. FOTO: HALLVOR MOLLAND

Norsk teknologi

Qatalum har ca. 1000 ansatte fra 25 land. 200-250 nordmenn jobber for tiden på anlegget.

– Vi har brukt norskutviklet teknologi og har bygget et av de mest miljøvennlige og mest energieffektive verkene i verden. Vi har brukt "state of the art"-teknologi på alle trinn, skryter konsernsjefen.

Cellene i elektrolyseanlegget er Hydros egenutviklede HAL275 teknologi, som fra starten vil operere på 300 kA.

Hydro har flere ganger fått kritikk for arbeidsforholdene til arbeiderne i Qatar.

Les mer: Jobber for seks kroner timen for Hydro



Til Asia

Qatalum vil i hovedsak produsere og markedsføre bearbeidede støperiprodukter, pressbolt og støpelegeringer til Midt-Østen og Gulf-statene, Asia, Europa og USA.

– Vi har forberedt oss på å gå ut i det asiatiske markedet gjennom posisjonen vi får i Qatalum. Dette er et marked i god vekst og vi har fått et godt fotfeste, sier Brandtzæg.

Qatalum har rundt tusen ansatte fra 25 land.
Qatalum har rundt tusen ansatte fra 25 land. FOTO: HALLVOR MOLLAND HALVOR MOLLAND

Tegn til bedring

Hydro har de siste årene gått med store underskudd. Konsernsjefen ser nå tegn til bedring.

– Markedet er bedre enn da jeg overtok for ett år siden. Vi ser en svakt økende etterspørsel og prisen på aluminium har bedret seg. Men fortsatt finnes det 4,6 millioner tonn aluminium på lager og lageroppbygningen er betydelig. Det er en overproduksjon i det vestlige markedet, sier Brandtzæg.



Lover ingenting

Han kan ikke love snarlig åpning av de midlertidig nedstengte verkene i Norge.

– Med usikkerheten i verdensmarkedet, lageroppbygningen og overproduksjonen, er usikkerheten fremdeles for stor. Vi må avvente situasjonen vdere. Det er ikke grunnlag for å starte det som er stengt ned i Norge foreløpig, sier konsernsjefen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.