– Vi har offentlige organer som ikke kan samordne innen eget hus. Nav er et slik organ, sa Volldal på Industrikonferansen i dag.
Bildelsprodusenten har foreslått å bruke penger som i dag går til arbeidsledige, til opplæringstiltak som kan styrke kompetansen både for den enkelte og bedriften.
Lite imponert
– Men vi har fått vite fra Nav at de ikke har mulighet for å gjøre slike tiltak så lenge det er en konjunkturkrise. Vi må ha en strukturell krise for å få slike tiltak. Men det er en trøst, for det er mulig at den konjunkturelle krisen kan gå over i strukturell krise, sa Volldal.
Han er ikke imponert over denne innstillingen.
– Nav i vår region bruker dette som en unnskyldning for ikke å gjøre noe, sa konsernsjefen.
Refser dyre banker
Volldal er heller ikke særlig imponert over innsatsen fra bankene.
– Det er fascinerende at bankene er det eneste leddet i vår verdikjede som øker prisene i en situasjon hvor vi alle prøver å få opp etterspørselen. Vi reduserer prisene, våre leverandører gjør det samme. Våre kunder, som er bilprodusenter, gjør også det samme. I denne situasjonen er det altså én leverandør som skrur opp prisene, nemlig bankene, tordnet Volldal.
Han etterlyser mer konkurranse også i banknæringen.
– Det er slik at for de fleste produkter vi kjøper, er det konkurranse. Den konkurransen er ikke øredøvende i det norske kapitalmarkedet i dag, slo Volldal fast.
– Hold deg til planen
Simen Lieungh i Aker Solutions anbefaler bedriftsledere å holde seg til de planene de har, også i nedgangstider.
– Vi har fått litt juling på veien, men vi kommer til å gjøre strukturgrep og posisjonere oss for neste runde, sa Lieungh.
Hans selskap har vært sentrum for en opphetet strid med regjeringen. Transaksjonene som har blitt kraftig kritisert, ble planlagt allerede fra 2005.
– Det var en plan vi har hatt lenge. Det er ikke mulig å vente til markedene snur, sier han og legger til at det var derfor det var viktig å starte denne omstruktureringen nå.