INDUSTRI

Industrien vil ikke investere

Industribedriftene forventer økt lønnsomhet, men vil ikke investere i 2011.
Industribedriftene forventer økt lønnsomhet, men vil ikke investere i 2011. Bilde: Colourbox
Dag Yngve Dahle
25. mai 2011 - 12:40
Vis mer

Investeringsvegring i industrien. Det viser tall fra Næringslivets økonomibarometer, som Teknisk Ukeblad kan presentere i dag.

533 ledere i norske industribedrifter er blitt spurt om hvordan de ser på situasjonen.

I utakt

35 prosent ser en bedring i markedsutsiktene i andre halvår i 2011. 40 prosent venter en bedring i 2012. Mønsteret er det samme for driftsresultat. Der ser 28 prosent en bedring i andre halvår i år, mens 36 prosent venter vekst i 2012.

Dette taler for at investeringstakten i industrien vil øke.

Men tallene forteller en annen historie. Kun 17 prosent av de spurte venter bedre utsikter for investeringer i inneværende år. 18 prosent venter en bedring neste år.

Resultatene overrasker de ansvarlige for økonomibarometeret.

– Siden flere industribedriftene forventer en økning i lønnsomheten, er det overraskende at så få planlegger økte investeringer. Det er nok et signal om at det fortsatt er mye ledig kapasitet, og at mange industribedrifter befinner seg i en utsatt kostnadssituasjon i forhold til utenlandske konkurrenter, sier Kristoffer Eide Hoen, rådgiver i NHO, til Teknisk Ukeblad.

Knut R. Skotner, fagsjef i Norsk Industris bransje- og industripolitiske avdeling.
VEGRING: India og Kina er viktige drivere også for norsk industri, sier Knut R. Skotner. Dag Yngve Dahle

Humpete vei

Norsk Industri bekrefter at alt ikke er rosenrødt.

– Investeringene i industrien har ikke vært lavere på ti år. I Nordsjøen er det god aktivitet, noe som vil dra opp leverandørindustrien. Det samme gjelder råvarebasert industri som produserer varer som Kina etterspør. Men resten av eksportindustrien har det tøffere og vil antagelig få det tøft en tid framover. Det vil være en humpete vei for den type industri som ikke følger etterspørselen fra Kina, sier Knut R. Skotner, fagsjef i Norsk Industris bransje- og industripolitiske avdeling.

Han legger til:

– I tillegg er det slik at deler av norsk industri er avhengig av store prosjekter. Vi har ikke lenger en utbygging på Melkøya eller et nytt aluminiumsverk å jobbe med, sier fagsjefen. Han peker også på ettervirkninger av finanskrisa.

– Dette har nok også å gjøre med finanskrisa og med det man har vært gjennom de siste årene. Dette har slitt på bedriftene og påvirker risikovurderingen ute i bedriftene, sier han.

– Har finanskrisa gjort industriaktørene mer forsiktige?

– Det vil jeg si er en riktig beskrivelse av situasjonen, sier Skotner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.