INDUSTRI

Ikke bekymret for Borregaard-salg

ROLIG: Borregaards forskningssjef Kristin Misund sier forskerne tar salget av bedriften med stor ro.
ROLIG: Borregaards forskningssjef Kristin Misund sier forskerne tar salget av bedriften med stor ro. Bilde: Tore Stensvold
Peder Qvale
20. sep. 2011 - 12:59

– Dette har vært på tapetet veldig lenge, men nå er det mer konkret. Folk er spent, men det er ikke noe uttalt bekymring for dette, forteller Misund.

Tradisjonsrik

Borregaard ble startet i 1889 og har kjernevirksomheten innenfor trekjemi og andre utvalgte nisjer av organisk kjemi. Bedriften leverer spesialprodukter til en rekke anvendelser innen spesialcellulose, lignin, finkjemikalier og tilsetningsstoffer. Borregaard har ti fabrikkanlegg i åtte land, hvorav tre ligger i Norge. Det største anlegget befinner seg i Sarpsborg.

Orkla selger unna

Nå skal det altså selges som en del av Orklas mål om å styrke satsingen på merkevarer. Fra før av eier gigantselskapet blant annet Stabburet, Nidar og Lilleborg.

I forrige uke varslet selskapet at de vil betale ut et ekstraordinært utbytte på drøye fem milliarder kroner til aksjonærene. For styreleder Stein Erik Hagen, som eier 243 millioner av aksjene, vil det bety et pent utbytte på 1,22 milliarder kroner.

Borregaard Fabrikker, Sarpsborg
Borregaards fabrikk i Sarpsborg skal ha nye eiere. Jarl M. Andersen

– Ønsker fortsatt satsning

Forskningssjef Misund lar seg ikke affisere av støyet rundt bedriften. Hun er mer opptatt av at forskningssatsingen fortsetter under nye eiere.

– Det tverrfaglige innovasjonsarbeidet er en motor i Borregaardsystemet. Forskningsavdelingen jobber tett sammen med blant annet produksjonsavdeling og salg/marked om å utvikle nye prosesser, produkter og anvendelser. Det er slik at 20–25 prosent av salget er knyttet til nye produkter, sier hun.

Spent

Misund er derfor spent på hvem som blir de nye eierne.

– Det blir spennende å se hvordan nye eiere tenker. Jeg håper de positivt forstår at innovasjonsarbeidet er viktig for nåtiden og framtiden for Borregaard. Vil man satse på Borregaard må man satse på innovasjonsarbeidet, slår hun fast.

Verken Nito-tillitsvalgt Roy Appelgren eller Tekna-tillitsvalgt Ragnhild Anker Eide ønsket å kommentere salget av Borregaard utover det som har stått i tidligere pressemeldinger fra Orkla.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.