INDUSTRI

I hæla på Stoltenberg

Kjetil Malkenes Hovland
28. feb. 2011 - 10:35
Vis mer

– Vi kommer fra hytta til Roar, forteller statsminister Jens Stoltenberg.

– Han lagde fiskesuppe.

På besøk

LO-leder Roar Flåthen smiler. Det er han som har overtalt statsministeren til å bli med på bedriftsbesøk hos FMC Technologies på Kongsberg, hvor LO-sjefen er født og oppvokst.

– Det er viktig at Jens også besøker teknologiindustrien og ser hvor viktig det er å holde høy fart på forskning og utvikling i petroleumssektoren, sier Flåthen.



Vil bore i nord

Hvis LO og Flåthen får det som de vil, vil det bli oljeboring både i Lofoten og Vesterålen og andre lovende områder. Oljesjappa er ikke stengt ennå.

– Det er viktig å videreutvikle Demo 2000-prosjektet slik at vi får videreutviklet den teknologien som blir nødvendig i nordområdene, sier Flåthen til Teknisk Ukeblad.

– Hei! Jens heter jeg, sier Jens Stoltenberg og hilser på de frammøtte i FMCs entré.

Han plasseres foran en diger skjerm hvor FMC viser fram undervannsinstallasjonene de har laget for gassfeltet Ormen Lange.



TRAVLE DAGER: Statsministeren besøker Kongsberg, siden Drammen og Asker, så et NRK-intervju om ski-VM i Oslo, deretter til Dagsrevyen for å snakke om Egypt.
TRAVLE DAGER: Statsministeren besøker Kongsberg, siden Drammen og Asker, så et NRK-intervju om ski-VM i Oslo, deretter til Dagsrevyen for å snakke om Egypt.

Går ned i brønn

– Nå skal jeg bare gå ned i en brønn, for statsministeren ville gjerne vite hvordan dette ser ut, sier Carl Steenstrup i FMC Technologies og trykker på noen knapper.

– Nå er vi nede i reservoaret, og så kan vi se at det produseres opp her. Det er et morsomt verktøy, dette.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

På skjermen studerer vi de avanserte gulfargete konstruksjonene på havbunnen som henter opp gassmilliardene våre.

– Det er veldig imponerende! Jeg hadde gleden av å åpne Ormen Lange, jeg, sier Stoltenberg.



Stående innovasjon

Regjeringssjefen får på seg en hvit hjelm og labber gjennom snøføyka til produksjonshallen, hvor FMC monterer sammen produksjonsutstyr og utvikler ny teknologi.

– Dette simulerer en rigg, sier Tor-Øystein Carlsen og viser statsministeren oppfinnelsen «Reactive flex joint» som han har laget sammen med Hans-Paul Carlsen og Olav Inderberg, med støtte fra Demo2000-programmet.

– Dette er en helt ny innovasjon som reduserer belastningen på brønnhodet når du gjør intervensjon, som vi kaller det, sier Ann Christin Gjerdseth, som leder FMC Technologies’ prosjekter i 15 land, til Teknisk Ukeblad.

– Da tar du bort kreftene på brønnhodet, og det er en fantastisk nyvinning. Da kan du gå på gamle brønner og øke utvinningen.



HILSERUNDE: Jens Stoltenberg og LO-leder Flåthen hilser på FMCs ledelse og ordfører Vidar Lande (Ap).
HILSERUNDE: Jens Stoltenberg og LO-leder Flåthen hilser på FMCs ledelse og ordfører Vidar Lande (Ap).

Inspiserer juletrær

Statsministeren får også se hallen hvor FMC produserer juletrær, et avansert produksjonssystem for olje og gass.

– Det ligner lite på et juletre, sier veteran Ragnar Rud som har vært med siden selskapet begynte å lage disse konstruksjonene.

– Da har du ikke sett mitt juletre, vitser Stoltenberg og høster latter fra halehenget av FMC-sjefer, lokalpolitikere og presse.

– Dette har vært en fantastisk jobb å ha, sier Rud og viser fram juletreet som har skjenket Norge store gaver i form av økt oljeutvinning.

– Denne kontrollmodulen balanserer trykket i brønnene. Her sitter også taksameteret som forteller Sigbjørn Johnsen hvor mange millioner som kommer.

Les også: Detektivbyrå finner olje

Ingeniørbragden:

Nytt verktøy sparer penger

– Hei, Jens heter jeg, sier statsministeren til et par industrimontørlærlinger, inkludert Ruds sønn.

– Du kan bli LO-leder når du er fagarbeider, vet du, forteller Stoltenberg og nikker mot Roar Flåthen, som i sin tid var industrimekaniker på Kongsberg Våpenfabrikk.

I en adskilt hall tjue meter nedenfor oss sitter det en stor, gul, hydraulisk konstruksjon. Det er FMCs nye stolthet: et verktøy som kobler sammen rør på mange tusen meters dyp.

– Dette sparer kunden for enormt store kostnader. Før var det lang installasjonstid og veldig dyrt, forteller Ann Christin Gjerdseth.



FRA HYTTA: - Jeg har vært på hytta til Roar, forklarer Stoltenberg, og skryter av Flåthens fiskesuppe.
FRA HYTTA: - Jeg har vært på hytta til Roar, forklarer Stoltenberg, og skryter av Flåthens fiskesuppe.

– Imponerende, altså

Statsministeren lurer på hva oppfinnelsen egentlig gjør og hva det er han skal se på. Mens hydraulikken sakte drar to rør mot hverandre tar han imot en nøkkelring-utgave av det nye verktøyet som vil sørge for at pengene renner enda fortere inn i statskassa.

– Jeg skjønner at det er avansert, sier Stoltenberg henvendt til Gjerdseth. – Du ser storheten enda mer enn meg. Det er imponerende, altså. Men det jeg skjønner er at det blir mer penger av det.



– Stoppet kjeften på dem

I en smekkfull FMC-kantine med et par hundre mennesker må Stoltenberg redegjøre for besøket sitt.

– Helt ærlig så er jeg her fordi Roar Flåthen har mast så innmari, og ordføreren sier at jeg må hit hver gang jeg treffer ham. Jeg er her for å stoppe kjeften på dem, vitser Stoltenberg og høster latter fra de ansatte, hvorav omtrent halvparten er ingeniører.

– Det er viktig for sånne som meg å forstå hva sånne som dere driver med. Det vil si, det kommer jeg aldri til å forstå. Det lyste i øynene til noen av disse ingeniørene når de viste fram sånne, hva hette det, koblinger? spør Stoltenberg, som likevel viser seg å forstå litt:

– Jeg skjønner at når dette skal skje på havbunnen og det skal tåle mye trykk, så krever det det ypperste av ingeniørkunnskap. Helt siden jeg ble oljeminister i 1993 har jeg vært stum av beundring for den industrien dere er en del av. Det er den som har vært med på å skape oljeeventyret i Norge.



SUBSEA: Statsministeren får se hvordan undervannsutstyret til FMC fungerer, og spør nysgjerrig.
SUBSEA: Statsministeren får se hvordan undervannsutstyret til FMC fungerer, og spør nysgjerrig.

– Takk for kunnskapen

– Jeg takker dere for den kunnskapen dere forvalter. Dere gjør umulige prosjekter mulig. Når jeg reiser rundt i verden, er det dere jeg liker best å skryte av. Nå har jeg lært meg et par uttrykk. Juletre, for eksempel, det sier jeg sånn selvfølgelig. Men nå har jeg glemt navnet på den kolben. Hva het den? Kontrollmodul? Det skal jeg også si, spøker Stoltenberg før han takker de ansatte.

– Takk til dere som lager store og lønnsomme prosjekter. Det gir store inntekter til fellesskapet. Det er jeg dypt takknemlig for. Det gir oss barnehager, sykehus, skoler og veier, sier statsministeren.

– Jeg syns det er veldig stas at statsministeren tar seg tid, sier FMC-sjef Ann Christin Gjerdseth.



Satser på eldre ingeniører

Gjerdseth er spesielt opptatt av å beholde kunnskapen fra seniorene i bedriften.

– Veldig mye av innovasjonen i vårt selskap skjer i interaksjonen mellom de unge og de gamle, sier hun. – De unge har ikke den erfaringen og bobler over av ideer. Så kan de bryne seg på de gamle og erfarne. Mange av patentene våre går på den koblingen.

Oppfinnelsen av «Reactive flex joint» ble for eksempel gjort i garasjen til en av seniorene i samarbeid med en ung ingeniør.

– Nå har vi fått offentlige midler til å lage en fullskala pilot, forteller Gjerdseth.



INNOVASJON: Tor-Øystein Carlsen demonstrerer oppfinnelsen "Reactive flex joint" for Stoltenberg.
INNOVASJON: Tor-Øystein Carlsen demonstrerer oppfinnelsen "Reactive flex joint" for Stoltenberg.

– For lite forskning

– Hvilket budskap formidlet du til statsministeren om utviklingen av norsk sokkel?

– FMC er et globalt selskap. Vi etablerer oss der det er best for FMC. Det er tre faktorer til hvorfor vi er sterkt til stede i Norge. I Norge har vi fått adgang til kompetanse, vi har fått tilgang til å pilotere ny teknologi, og det er et marked her. Alle disse faktorene er viktige for oss, sier Gjerdseth.

Hun er spesielt bekymret for at regjeringen har satt av mindre forskningsmidler til olje og gass, og tok dette opp med statsministeren.

– Jeg har snakket mye om regjeringens ansvar for å utvikle langsiktig teknisk kompetanse og gi tilstrekkelig med midler til petroleumsforskningen. Jeg mener den ikke blir tilgodesett med det den fortjener i dag, sier hun.

Les også: – Penger til forskning er subsidier

Nye 50 millioner til petroleumsforskning

– Oljeforskningen er viktigst

Flåthen ønsker boring

LO-leder Roar Flåthen er godt fornøyd med besøket. Stoltenberg har fått se undervannsinstallasjoner som kan bidra til å gjøre det lettere å bore i Lofoten og Vesterålen.

– Jeg tror den type teknologi som vi ser her som er avgjørende for i det hele tatt å få til utbygging, hvis det er grunnlag for det. Det kommer til å være teknologiske utfordringer i forhold til å få oljen til land i forhold til avstand og alt, sier Flåthen.

– Det er vel ikke mulig å stoppe produksjonsfallet på sokkelen?

– Det er viktig å opprettholde leteaktiviteten. En ting er Lofoten og Vesterålen, noe annet er hva som ligger i de nye områdene i Barentshavet, blant annet innenfor delelinjen. Det norske olje- og gasseventyret fortsetter i mange år ennå. Nivået blir avhengig av hva vi finner og klarer å hente ut. Det krever teknologi. Det er viktig at Jens ser at myndighetene må følge opp med rammevilkår.

Statsminister Jens Stoltenberg på besøk hos FMC Technologies på Kongsberg sammen med Roar Flåthen den 11. februar 2011. Andre på bildene er Ann Christin Gjerdseth, FMC, og Ragnar Rud, FMC.
– Det er viktig å opprettholde leteaktiviteten. En ting er Lofoten og Vesterålen, noe annet er hva som ligger i de nye områdene i Barentshavet, blant annet innenfor delelinjen. Det norske olje- og gasseventyret fortsetter i mange år ennå. Nivået blir avhengig av hva vi finner og klarer å hente ut. Det krever teknologi. Det er viktig at Jens ser at myndighetene må følge opp med rammevilkår. JULETRE: Produksjonsutstyret kalles et juletre, men ligner ikke. - Da har du ikke sett mitt juletre, fleiper Stoltenberg. Kjetil Malkenes Hovland

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.