INDUSTRI

Hydro med milliardkjøp

Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.
Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg. Bilde: HALVOR MOLLAND
Trond Gram
2. mai 2010 - 16:56

- Denne avtalen bringer Hydro inn i en ny liga i den globale aluminiumindustrien. Vi er sikret eierskap til bauksitt og alumina i mange tiår framover, noe som gjør oss godt posisjonert for videre vekst, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Det var søndag ettermiddag det ble kjent at Hydro overtar det brasilianske gruveselskapet Vale S.A.s aluminiumvirksomhet, i en transaksjon som sikrer Hydro tilgang på bauksitt i et 100-årsperspektiv

Styrket konkurranse

Ifølge Svein Richard Brandtzæg bidrar avtalen til en vesentlig bedring av Hydros konkurranseposisjon og gjør selskapet finansielt mer robuste i møte med framtiden

Avtalen Hydro inngår ved Vale inkluderer overtagelse av selskapets virksomheter innenfor bauksitt, alumina og aluminium.

Hydro betaler 1,1 milliarder dollar i kontanter, og i aksjer. Vale får 22 prosent av aksjene i Hydro etter emisjonen. Det medfører at øvrige aksjonærers eierandeler reduseres, også statens andel.

Per 30. april og innbefattet overtatt nettogjeld tilsvarer dette et totalt vederlag på 4,9 milliarder amerikanske dollar, skriver selskapet i en pressemelding.

Mer bauksitt

Etter transaksjonen vil Hydro ha tilgang på mer bauksitt og alumina enn selskapet trenger til egen produksjon. Alumina er i tillegg til kraft hovedinnsatsfaktoren i framstillingen av aluminium.

Transaksjonen vil gi Hydro betydelige eierinteresser i Brasil, blant annet full kontroll over og eierskap til Paragominas, en av verdens største bauksittgruver, 91 prosent i verdens største aluminaraffineri Alunorte, 51 prosent i aluminiumverket Albras og 81 prosent i aluminaraffineriprosjektet CAP.

Regjeringen positiv

Hydro-handelen bidrar til at statens andel i selskapet blir redusert, men regjeringen sier den er positiv til avtalen:

– Hydro vil med transaksjonen kunne styrke sin strategiske posisjon blant annet gjennom å sikre tilgang til råvarer. Hydro er et viktig norsk selskap som er ledende i sin bransje, og vi støtter investeringer som sikrer en fortsatt god industriell utvikling av selskapet. Jeg mener deltakelse i emisjonen vil være en god investering for staten, sier nærings- og handelsminister Trond Giske i en melding.

Kjøpet er en av de største transaksjonene et norsk selskap har vært involvert i.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.