INDUSTRI

Hydro dropper solsatsing

Herøya industripark i Porsgrunn
Herøya industripark i Porsgrunn Bilde: Trond Gram
Trond Gram
11. feb. 2010 - 16:06

I 2007 dannet Hydro solcelleselskapet HyCore sammen med belgiske Umicore. Sammen startet de prosessen med å fremstille superrent silisium til solcelleproduksjon.

I løpet av ett år ble det reist et pilotanlegg på Herøya, med en planlagt årlig produksjonskapasitet på 20 tonn. Med et budsjett på 26 millioner euro skulle de to få frem en prosess som skulle mette markedets behov etter superrent silisium.

Nå er det slutt.

Legges på is

– Vi legger FoU-arbeidet på is. Det er for stor usikkerhet rundt teknologien til at man ønsker å satse videre, sier informasjonssjef Lars Nermoen til tu.no.

Sommeren 2007 så situasjonen langt lysere ut. Rundt halvannet år etter at de to selskapene hadde gått sammen om utviklingen av ny silisiumsteknologi, var planen å bygge en fabrikk på Herøya som skulle mette solcelleindustriens økende appetitt etter superrent silisium.

I motsetning til metallurgisk silisium, som det finnes mye av over store deler av verden, er superrent silisium mangelvare for produsenter i solcelleindustrien. Årsaken til dette er at tradisjonelle teknologier er lite kostnadseffektive.

Bygger neppe fabrikk

HyCore skulle benytte teknologi som Hydro og Umicore hadde utviklet for å omdanne metallurgisk silisium til superrent silisium. De to selskapene hadde, ifølge eget utsagn, funnet frem til en teknologi som var svært energieffektiv, der alle viktige råvarer blir gjenbrukt.

I tillegg til at usikkerheten rundt den videre teknologiutviklingen er for stor, er solenergimarkedet nå overforsynt med superrent silisium.

– Det er svært lite sannsynlig at vi bygger den fabrikken nå, sier Nermoen.

Fortsetter i sol

Hydro har en eierandel på 51 prosent i HyCore, belgierne eier resten.

Men selv om dette solcelleselskapet nå legges på is, og kanskje ikke gjenoppstår, har ikke Hydro gitt opp satsingen på solenergi.

– Denne beslutningen har utelukkende med HyCore å gjøre og teknologi som HyCore jobbet med. Våre engasjement i Norsun og Ascent ligger fast, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.