RØROS: Når du skal skru på setevarmen i bilen din, kjøre gjennom bommen med AutoPASS bombrikke, eller installere røykvarsler hjemme, kan det hende elektronikken er levert av Norbitech på Røros.
– Det er kjempeartig å lykkes. Her er det god stemning og stor optimisme nå, sier daglig leder Leif Tore Smedås. Han er en av 35 ansatte som kjøpte aksjer.
Smedås står inne i fabrikkhallen og peker på hjertet i bedriften, OFM-linjen. Det er en montasjelinje hvor vanlige mønsterkort (PCB) eller tynne keramikkplater med trykt ledermønster (tykkfilm-teknologi) blir til avansert elektronikk. Han går noen skritt lengre inn i rommet hvor det står et nytt, høyteknologisk samlebånd. Der lages bombrikker, først elektronikken, deretter monteres alt ferdig automatisk, klart til å settes inn i bilen og kjøre forbi nærmeste elektroniske veibom. Mer og mer blir automatisert i Norbitech. Automatisk produksjon sparer penger, det er med andre ord fremtiden.
Stor produksjon
Smedås har besøk av Per Jørgen Weisethaunet i firmaet Norbit som eier 45 prosent av selskapet. Det er Norbit som ga Norbitech kontrakten for bombrikke-produksjon.
– Her kan vi nå få lagd svært mange bombrikker på kort tid, samtidig som kostnadene er lave. Det var svært viktig for oss i Norbit, da vi kjøpte oss inn i Norbitech i fjor, sier Weisethaunet. Norbit utvikler produkter, Norbitech lager dem. Perfekt samarbeid.
– Vi kan nå tilby elektroniske løsninger fra ide til ferdig produkt, understreker Weisethaunet.
Han legger også sterk vekt på at ledelsen i Norbitech ble med videre da Norbit kjøpte seg inn i bedriften. Og når ledelsen og de ansatte på toppen av det hele satset risikokapital i Norbitech, viste det at de hadde tro på bedriften.
Bedriftseiere
Vi går noen skritt lengre inn i produksjonslokalet hvor vi møter de to bedriftseierne Randi Altin og Arnt-Erik Skancke som begge kjøpte aksjer i fjor. De står og monterer elektroniske komponenter som skal brukes til kontroll av setevarme i noen av Opels personbiler.
– Jeg kjøpte aksjer for 50.000 kroner for å redde min egen arbeidsplass, fordi jeg trives veldig godt her, sier Arnt-Erik Skancke. Altin er enig.
– Jeg har hatt forskjellig arbeid før. Men det finnes ikke noe mer moro enn å jobbe i Norbitech, sier Randi Altin. Som eier av bedriften føler hun ekstra motivasjon til å jobbe hardt for Norbitech.
Siden de ansatte tok over i juli i fjor, har pila pekt i riktig retning hele tiden. Men det har vært tøffe tider. De ansatte har til og med gått med på redusert lønn i perioder for å bidra til reduserte kostnader. Men nå går det såpass godt, at bedriften igjen drives med lønnsomhet. Om overskuddet kommer neste år, og årene deretter, skal selvsagt medeierne, de ansatte, ta imot sin andel av pengene, i tillegg til vanlig lønn.
Slagghauger og høyteknologi
Norbitech holder til i et industribygg hvor det arbeider 42 personer. Bygningen ligger utenfor Røros sentrum – Bergstaden – i Sør-Trøndelag. Når vi står inne i bygget og ser ut vinduet på ene siden, får vi øye på en stor slagghaug som vitner om gruvedriften på Røros – et verdensarvsted.
– Det kreves ekstra mye av oss i Norbitech å lykkes med høyteknologisk produksjon, når vi holder høyt til fjells på Røros. Vi har ikke noe lignende høyteknologisk bedriftsmiljø å støtte oss til i nærheten av oss, sier Smedås.
Når Norbitech får besøk fra bilprodusenter, og andre som reiser fra land sør i Europa og opp til Røros, spør de gjerne hvor bedriften holder til. Når de får høre at de kan kjøre inn ved slagghaugene, tror de nesten ikke det er sant at det går an å drive med høyteknologi der.
Satser friskt
Norbitech hadde et toppår i 2007 og fikk en så kraftig nedtur, at bedriften holdt på å bli lagt ned i 2009. Det var i juli i fjor de ansatte ble medeiere. Norbitech håper å komme tilbake til toppen igjen i løpet av fem år.
– Mange ansatte risikerte sparepengene sine, eller lånte penger i banken, da de kjøpte seg inn i Norbitech. Jeg tror det vil vise seg at de gjorde en svært god investering, sier Weisethaunet og Smedås.