INDUSTRI

Har funnet Qatar-feilen

EKSTERN JORDFEIL: Det var en ekstern jordfeil ved Qatalum som førte til strømstansen i Qatar i august. Nå blir det først full produksjon i mars.
EKSTERN JORDFEIL: Det var en ekstern jordfeil ved Qatalum som førte til strømstansen i Qatar i august. Nå blir det først full produksjon i mars. Bilde: HALVOR MOLLAND
Kjetil Malkenes Hovland
8. sep. 2010 - 08:58

Strømmen forsvant i timesvis og aluminiumsverket Qatalum gikk fullstendig i stå i august i år.

Bakgrunn: Produksjonsstans forsinker Qatalum

Fortsatt er ikke aluminiumsproduksjonen i gang igjen ved Hydros storprosjekt i Qatar.

Men nå startes den snart opp igjen, og Qatalum skal ifølge Hydro produsere med full kapasitet i slutten av mars.

Stoppet etter jordfeil

Strømmen var borte i fem timer den 9. august, og det har vært uvisst hvorfor. Ifølge ekspertene som har vurdert saken skyldes utfallet tekniske problemer med fabrikkens kraftanlegg. Dette var blitt stoppet etter en ekstern jordfeil. Ifølge Hydro førte feilen også til at Qatalum fikk brudd i forbindelsen til det nasjonale elnettet.

Strømmen var borte i fem timer den 9. august, og det har vært uvisst hvorfor. Ifølge ekspertene som har vurdert saken skyldes utfallet tekniske problemer med fabrikkens kraftanlegg. Dette var blitt stoppet etter en ekstern jordfeil. Ifølge Hydro førte feilen også til at Qatalum fikk brudd i forbindelsen til det nasjonale elnettet.QATALUM: Verket i Qatar skal ha en årsproduksjon på 585.000 tonn. Men i august gikk strømmen, og det utsatte framdriften kraftig. Halvor Molland/Hydro

444 elektrolyseceller ble berørt av stansen i august. De ble kjølt ned, metallet størknet og produksjonen måtte innstilles.

– Jeg er tilfreds med at Qatalum er i posisjon til å gjenoppta produksjonen om kort tid, sier styreleder Abdulla Salatt i Qatalum i en pressemelding.

Andre verk produserte mer

Hydros aksjekurs falt kraftig etter stansen på det enorme prestisjeanlegget i Qatar.

– Qatalum-organisasjonen har lagt store krefter ned i å minske ringvirkningene av den ulykksalige hendelsen. Interne og eksterne ressurser har blitt mobilisert for å sikre en trygg oppstart, og aluminiumverk i regionen har støttet oss med kunnskaper, utstyr og materiell, sier Qatalums administrerende direktør Jan Arve Haugan ifølge pressemeldingen.

Hydro ble nødt til å utsette vedlikehold og øke metallproduksjonen ved andre verk for å klare å levere til sine kunder. De har klart å levere storparten av det de skulle innen støpelegeringer og pressbolt.

Nå jobber Qatalum og eierne i Norsk Hydro og Qatar Petroleum med å finne ut hva de kan få igjen på forsikringen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.