INDUSTRI

GE etablerer seg i Norge

Trond Gram
25. mars 2010 - 10:01

Næringsminister Trond Giske og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen presenterte i dag planer om internasjonal storsatsning på teknologi- og næringsutvikling i Norge.

Nå er det klart at GE, som i fjor kjøpte det trønderske vindselskapet Scanwind fra svenske Morphiq og Nord-Trøndelag Energi, etablerer seg i Norge.

Investerer milliardbeløp i Europa

Selskapet skal investere mer enn 340 millioner euro i offshore vindsektor i Europa, noe som kan skape rundt 2000 jobber i blant annet Norge, Sverige og Storbritannia.

Et teknologisenter skal etableres i Oslo. Selskapet skal også utvide test og produksjonsfasiliteter i Verdal.

- Norge er planlagt åsted for testing av den første 4 MW vindturbinen. Dette kan skape flere hundre høyteknologijobber her, sier Victor Abate i GE på en pressekonferanse.

Viktig kompetanse

- I våre planer for vindenergi bygger vi også opp i Karlstad, sier direktør for GE Norge, Eystein Aspesletten og legger til at aksen Trondheim, Verdal, Oslo, Karlstad vil bli viktig for selskapet.

- Vi skal investere 600 millioner kroner i Norge de neste årene. Vi skal begynne GEs offshore vindeventyr med utgangspunkt i Norge.

- Det vi mener er viktig er å ta den offshorekompetansen som er her, hva som er under vann, hvordan er dette for båter, hva med vedlikehold, subseakabler og så videre. Dette er ting vi kan i Norge, sier han.

Lobbytrøndere

Siden GE kjøpte Scanwind i fjor, har det blitt spekulert hvor selskapet skal etablere sin industrisatsing på vindenergi, og flere nord-europeiske land har kurtisert selskapet.

Nå har GE falt ned på Norge, blant annet etter massiv lobbyinnsats fra nordtrønderske politikere og flere møter mellom norske myndigheter og GE.

lje- og energiminister Terje Riis-Johansen mener selskapets satsing viser at Norge er et attraktivt land å investere i, og at norsk offshorekompetanse er i verdensklasse.

- Jeg er glad for at Norge er et land der næringslivet og myndighetene jobber sammen om å videreutvikle vindindustrien, sier ministeren.

Må etablere testprogram

Ketil Solvik-Olsen, energipolitisk talsmann i FrP er glad for GE’s beslutning, og mener dette er positivt for Norge som energinasjon. Han advarer samtidig mot å tro at Norge nå vinner kampen om arbeidsplassene.

- Det satses stort på offshore vind i veldig mange land, og det er viktig å bygge erfaring raskt for å vinne store kontrakter. Derfor må vi raskt etablere et testprogram slik at norske miljøer kan demonstrere sine ferdigheter før de skal konkurrere internasjonalt om oppdrag i havvindprosjekter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.