PRODUKSJON

Frykter nedtur om to år

Ole K. Helgesen
6. juni 2006 - 15:30

Bransjesjefen for leverandørindustrien mener det er for lav letevirksomhet på norsk sokkel, spesielt i nordområdene.

Han innrømmer at det er vanskelig å få fram budskapet sitt når leverandørindustrien opplever de beste tidene noensinne.To gode år

– Porteføljen til oljeselskapene viser at leverandørindustrien står foran to gode år med flere modifikasjonsoppdrag. Deretter er det lite å snakke om, sier Aaneland.

Det eneste som kan hindre et dramatisk fall i aktiviteten på sokkelen er nye funn.

- Men det tar minimum 8 til 10 år fra nye funn blir gjort til de resulterer i store bestillinger til leverandørindustrien, sier han.

Setter i gang

Ifølge Aaneland har den skyhøye oljeprisen medført at oljeselskapene har satt i gang prosjekter som ellers ikke hadde blitt gjennomført.

– Vi ville vært i trøbbel allerede hvis det ikke var for den høye oljeprisen. Foreløpig skyver vi bare tilstanden foran oss. I fjor ble det bare boret ni letebrønner på norsk sokkel. Dette er ikke mer enn en tredjedel av Oljedirektoratets anbefalinger. Ikke siden 1978 har vi lavere leteaktivitet.Vanskelig å forutse

Aaneland understreker at det er vanskelig å forutsi utviklingen i oljeprisen. Men, i motsetning til flere eksperter, blir han ikke overrasket om den faller fra over 70 dollar fatet til 40 dollar fatet.

– Det er ikke utenkelig at den faller ned mot 40 dollar fatet. Det har aldri vært knapphet på olje og etterspørselen stiger ikke med mer enn fire til fem prosent i året, sier Aaneland.

Det er frykten for knapphet som har ført til dagens høye pris. Hvis denne frykten forsvinner, kan oljeprisen synke.

- Dessuten ser vi at store forbrukere av olje som USA og Japan gjør store anstrengelser for å bli uavhengige av olje. Jeg kan ikke se hvorfor de ikke skal lykkes med sin satsing på blant annet hydrogen og atomkraft, understreker han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.