INDUSTRI

Frykter ikke kinesisk smell

SOLKRAFT: Uavhengig av hvordan markedet utvikler seg har kinesiske myndigheter vist en utrolig evne til å holde investeringene oppe. Utbyggingen av solenergi er noe myndighetene planlegger å gjøre uavhengig av det private kapitalmarkedet, sier Scatec-direktør Terje Osmundsen.
SOLKRAFT: Uavhengig av hvordan markedet utvikler seg har kinesiske myndigheter vist en utrolig evne til å holde investeringene oppe. Utbyggingen av solenergi er noe myndighetene planlegger å gjøre uavhengig av det private kapitalmarkedet, sier Scatec-direktør Terje Osmundsen. Bilde: ORV
4. juni 2010 - 07:16

Scatec Solar har sammen med det kinesiske selskapet Sanhe Group dannet selskapet SanSca som skal bygge et kombinert vind- og solkraftverk i Jilin-provinsen i fjellandskapet nordøst i Kina.

Demonstrasjonsanlegget skal produsere 100 MW vindkraft og 5 MW solkraft. Samtidig har Scatec inngått en avtale om mulig bygging av en rekke solparker på til sammen 2500 megawatt i fem av Kinas provinser, som skal bygges av det statseide kraftselskapet Datang.

– Det er viktig å få frem at til pilotanlegget, der er finansieringen på plass. Det skal bygges nå. Når det gjelder planene med Datang, er det avhengig av at støtteordninger kommer på plass, sier Scatecs Terje Osmundsen til Teknisk Ukeblad.

LEDER: Et eksempel til etterfølgelse

– Den store skrekken

Om de støtteordningene kommer på plass, gjenstår å se. Fra Kina kommer flere signaler om at veksten kan være i ferd med å stoppe opp. Blant annet kom meldingen om at innkjøpene i industrien faller, om kutt i produksjonen og færre ansettelser.

– At Kina stopper opp er den store skrekken for de fleste aksje- og kredittinvestorer. I hvert fall en svært viktig dimensjon av den store skrekken, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets til E24.

Overfor Teknisk Ukeblad bekrefter sjeføkonom i Fokus Bank, Frank Jullum, som står bak den norske innkjøpssjefindeksen, at Kina påvirker Norge.

Fortsatt vekst

– Bildet i Norge er litt todelt. I oljerelaterte industrier er aktiviteten på vei ned. I klassiske sykliske bransjer, som byggevarer og metallproduksjon, opplever høye vekstrater. Hvis du får en kinesisk avmatting, så vil de bransjene rammes, og det vil slå ut i forhold til norsk økonomi, sier Jullum.

Men han minner om om at det fortsatt er en vekst i kinesisk økonomi.

– Tall fra Kina indikerer ikke omslag i retning av kredittskvis eller investeringsstopp foreløpig, sier han og legger til at kineserne har strammet inn politikken for å unngå overoppheting av økonomien.

– Kan ikke garantere

Osmundsen sier at kineserne har satt seg klare mål innen solenergi, og at sol innen 2020 skal for minst tre prosent av strømforbruket, sier Terje Osmundsen, viseadministrerende i Scatec Solar.

– Uavhengig av hvordan markedet utvikler seg har kinesiske myndigheter vist en utrolig evne til å holde investeringene oppe. Utbyggingen av solenergi er noe myndighetene planlegger å gjøre uavhengig av det private kapitalmarkedet, sier han og legger til:

– Men det er klart, vi kan ikke garantere noe som helst. Vi har bare kontrakt på de 105 MW. Det andre er bare en avtale, men potensialet er veldig stort, og vi har fått en unik mulighet til å demonstrere hvor flinke vi er, sier han.




Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Kostnader er utfordringen

– Vi skal ta oss av utbyggingen av solenergien, for her har ikke kineserne den samme erfaringen som oss. Det at vi bygger ut et kombinert vind- og solkraftverk er veldig spennende fordi vi kan få en bedre balanse i produksjonen. Når det blåser liten skinner solen oftere og omvendt, sier Terje Osmundsen, direktør i Scatec.

Enorm vekst i fornybar kraft

Han peker på at Kina har svært ambisiøse planer om å redusere klimautslippene sine.

– Det kraftverket vi nå bygger er plassert i et område med ideelle produksjonsvilkår. Det er mye solskinn og temperaturen er lav som gir høy virkningsgrad. Det betyr at vi kan oppnå rundt 2000 kWh per år per kvadratmeter og det er godt over det vi klarer i Sør-Europa, sier Osmundsen.

Polykrystalline celler

Mange i Kina tror at tynnfilmbaserte celler er mer lønnsomme. Scatec Solar er ikke enige i det. Tynnfilmteknologien er billigere, men den lave virkningsgraden krever svært store arealer. Derfor vil del bruke polykrystalline solceller i det nye anlegget de bygger.

– Den viktigste utfordringen vi står overfor er å redusere kostnadene på selve byggeprosessen for anlegget. Selve solcellene er under halve kostnadene og prisene faller hele tiden. Fordelen for oss er at vi har aktiviteter i så mange deler av verdikjeden og det gjør at vi har gode muligheter til å delta i den fantastiske veksten som kommer i Kina, sier Osmundsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.