INDUSTRI

Fransk inntog i norske bygg

Anders J. Steensen
18. okt. 2006 - 11:49
Vis mer

Grenoble: De "norske" merkene Norwesco, ESMI og Elko er slett ikke så norske, men derimot franske.

Schneider Electric med hovedsete i den franske byen Greoble, opplever eventyrlig vekst om dagen.

Første halvår steg omsetningen med 22 prosent, mens resultatet etter skatt økte med 46 prosent. Netto driftsmargin endte på 14,3 prosent. Omsetningen var på 6,6 milliarder euro, eller nesten 55 milliarder kroner. Veksten kommer delvis som følge av økt salg, men også på grunn av oppkjøp av bedrifter.

– Vi kjøper opp bedrifter som kan supplere vårt vareutvalg og forsterke vår posisjon i nye markeder. En forutsetning for oppkjøp er at at bedriften er lønnsom, forteller Pierre Tabary.

Schneider Electric har i dag 92 0000 ansatte, med bedrifter over hele kloden. Sterkest vekst finner sted i Kina og India.Også norske merker

Tradisjonelt selger Schneider Electric sine produkter gjennom distributører, elektrogrossister og installatører. Produktene har også forskjellige varemerker som er langt mer kjent enn Schneider Electric.

Det er varemerker som Telemechanique (automasjonsutstyr), Merlin Gerin (brytere), Square D (automasjon) og Invensys Buildings Systems (bygningsautomasjon).

En bit norsk

I Norge eier Schneider både Norwesco, ESMI og Elko. Over 800 000 produkter er i porteføljen.

– Vi selger i liten grad direkte til sluttkunde, men ser at det er i ferd med å endres. Store kunder og store prosjekter krever andre kontraktsformer og garantier som medfører at vi må forhandle direkte med sluttkunden, sier Tabary.

Det betyr at Schneider Electric er i ferd med å endre sin markedsstrategi og vil i større grad delta aktivt mot store prosjekter og store sluttkunder. – Selv har jeg fått ansvaret for to kunder, forteller Tabary.Fem-seks milliarder til FoU

Men produkter oppstår ikke av seg selv. Fem prosent av omsetningen pløyes årlig tilbake til forskning og utvikling. Det betyr for 2006 hele 5,5 milliarder kroner. Halvparten av forskningen er rettet mot elektrisk utstyr, mens den andre halvdelen av midlene brukes til programvareutvikling, siden intelligensen i elektrisk utstyr og styringer øker kontinuerlig.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Forskningsvirksomheten er spredd på 25 steder verden over. Totalt er 6500 personer ansatt innen FoU. Hele 70 prosent av FoU-virksomhetene foregår i andre land enn Frankrike

Men Frankrike er og blir hovedsetet for Schneider Electric. Nylig åpnet selskapet et nytt forskningssenter, Electropole, i Grenoble, fødestedet for Merlin Gerin. – Vi valgte Grenoble på grunn av vår sterke tilknytning til det tekniske universitetet her, pluss at vi allerede har et sterkt forskningsmiljø i byen, forteller FOU-sjef Claude Ricaud.Trådløs fremtid

Bygningen som huser 1000 ansatte rommer laboratorier og testområder for å videreutvikle produktene for Merlin Gerin, Telemechanique og Square D.

Men det drives også FoU innefor nye teknologier for å komme frem til neste generasjon utstyr. Det gjelder særlig innenfor bygningsautomasjon med LED lysteknikk og trådløse forbindelser i nye løsninger.

Huset i seg selv er selvfølgelig energioptimalisert. Det varmes opp av strømforsyningene til de forskjellige laboratoriene, i tillegg til luft fra de uttallige klimaskapene som finnes rundt i anlegget. Det er lagt stor vekt på tverfaglighet og sosiale møteplasser for de ansatte.

Skal noe sammenliknes med norske kontorer, er Carpus, bygningen som rommer Kongsberg Maritime på Kongsberg, den som ligner mest.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.