OLJE OG GASS

FMC Technologies flytter produksjon til Skottland

LEGGES NED: Arbeidet med å sammestille brønnhoder på Kongsberg legges ned og flyttes til Dunfirmline på grunn av manglende oppdrag på norsk sokkel.
LEGGES NED: Arbeidet med å sammestille brønnhoder på Kongsberg legges ned og flyttes til Dunfirmline på grunn av manglende oppdrag på norsk sokkel. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
27. aug. 2009 - 12:41

– Med den lave aktiviteten vi ser på norsk sokkel framover, kan vi ikke opprettholde sammenstillingen av ventiltrær her på Kongsberg. Vi har et anlegg som kan håndtere åtte ventiltrær i måneden, men slik vi ser det nå er behovet i underkant av to, noe som er under kritisk masse. Derfor flytter vi sammenstillingen til Dunfermline hvor produksjonen av ventiltrærne gjøres i dag, sier kommunikasjonssjef Lars Ole Bjørnsrud til Teknisk Ukeblad.

For lite å gjøre

Selv om FMC Technologies nylig fikk en kontrakt på åtte ventiltrær med tilhørende kontrollutstyr verd 437 millioner kroner med StatoilHydro for Gullfaksfeltet, er ikke dette nok for å fylle sammenstillingshallen på Kongsberg.

– Sammenstillingen av denne ordren vil gjøres i Dunfermline, bekrefter Bjørnsrud.

Flytter fra Drammen

Sammenstillingshallen er en kombinert montasje og testhall. Den ble offisielt åpnet i 2007. For å utnytte hallen vil FMC flytte aktiviteten fra Bragernes i Drammen til Kongsberg.

– Heretter vil produksjonen og vedlikeholdet av utstyr for lett brønnintervensjon gjøres på Kongsberg. Vi vil også utnytte lokalene til produksjon og utvikling av kontrollutstyr, sier Bjørnsrud.

Må gå internasjonalt

Bjørnsrud forteller at ledelsen i FMC er svært bekymret for utviklingen på norsk sokkel.

– Det er det lave aktivitetsnivå bekymrer oss. Vi ser at opsjonskontrakter med forskjellige oljeselskaper ikke blir utøvd, slik at det blir lite å gjøre. Derfor må vi i større og større grad konsentrere oss om det internasjonale markedet, sier han.

Mister muligheter

Bjørnsrud mener at foreløpig har norsk industri et fortrinn ved at det utvikles og testes ut nye løsninger på norsk sokkel.

Med den manglende investeringslysten blant selskapene på sokkelen, forsvinner muligheten for å utvikle ny teknologi her.

– Det kan bety mye for virksomheten her på Kongsberg, sier han.

Glemt industri

Det som virkelig bekymrer ledelsen er at midlene til oljerettet forskning og utvikling reduseres.

– Vi ser at midlene til Demo 2000 og Petromaks reduseres. Noe som gjør det vanskelige å utvikle og teste ut ny teknologi i Norge.

– Dagens regjering ser ikke ut til å bry seg om den industrien som holder folk i arbeid og som skaffer store inntekter til Norge. I stedet brukes det store forskningsmidler på fornybar energi og CO2-fangst og lagring. Denne vridningen er ikke bra for vår industri, som tross alt er regnet som verdens fremste laboratorium for utvikling av ny teknologi for oljeutvinning, sier Bjørnsrud.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.