Alstoms fluorrenseteknologi
Aluminiumoksid tilsettes et bad av kryolitt (Na3AlF6, natriumaluminiumfluorid) for effektiv reduksjon av oksid til aluminiummetall. Under prosessen utvikles fluoridholdig gass. Denne fanges og går gjennom en renseprosess for gjenvinning av fluor. Tørrensemetoden bruker aluminiumoksid for absorpsjon og fjerning av fluoride gasser. Fluor fester seg på de mange kontaktflatene i oksidet, som fanges fra den rensete gassen i et posefilter. Flourberiket oksid samles i filteret og transporteres til en silo og gjenbrukes i aluminiumsproduksjonen. Alstom har patenter flere deler av denne prosessen, som er kalt Abart (Alstom best available recovery technology).
Volum av gass som renses: Ett anlegg: 3 millioner m3 gass i timen – 24 timer i døgnet. Emal består av 4 anlegg – det vil si 12 millioner kubikkmeter gass i timen.
Taweelah Smelter
- Eier: Emirates Aluminium (EMAL) Medeiere: Dubai Aluminium og Mubadala Development Company
- Sted: Khalifa Port and Industrial Zone, Abu Dhabi (UAE)
- Hovedkontrakter:
- EPCM: Joint Venture mellom SNC Lavalin og WorleyParsons (EPCM) |
- Infrastruktur: Al Futtaim Carillion
- Fase I: Aluminiumsverk med kapasitet 700.000 tonn/år. Igangkjøring 1. desember 2009 med 756 ovner
- Fase II: Dobler kapasiteten med ytterligere 700.000 tonn/år. Igangkjøring: Januar 2011 med 755 ovnsbøtter
- Første fase av prosjektet koster USD 5,7 milliarder dollar, mens fase to er beregnet til 3 milliarder dollar.
- Smelteteknologi: Dubal DX-teknologi.
- Kraft: 2.000 MW gasskraftverk
Alstoms norske eksperter har utviklet teknologien som renser avgassen fra et flunkende nytt, stort aluminiumsverk i Abu Dhabi.
Aluminiumsselskapet Elam står bak verdens mest effektive og største verk bygd i et trinn, Taweelah Smelter. Rett før jul ble første fase med en kapasitet på 700.000 tonn i året tatt i bruk.
To i ett smekk
– Teknikken fungerer som den skal, sier prosjektleder Raymond Johansen fra Alstom.
Renseanlegget fjerner fluor fra avgasser tilsvarende 120 Postgirobygg om dagen. Kontraktsverdien for Alstom er på ca. 1 milliard norske kroner.
– Renseteknologien er god for både miljø og økonomi. Investeringen i renseteknikken er tjent inn igjen i løpet av bare noen få år, sier Johansen.
Første fase av prosjektet koster USD 5,7 milliarder dollar, mens fase to er beregnet til 3 milliarder dollar.
Vekk fra oljepenger
Abu Dhabi jobber målrettet for å bli mindre oljeavhengig i sin økonomi. Industriutbygging gjøres systematisk. Nabostaten Dubai har på si side stanset på bolig- og næringsbygging, som kollapset på tampen av 2009.
Emal er det største industriprosjektet utenom olje- og gassektoren noen gang. Om ett år skal produksjonen dobles til 1,4 millioner tonn. Til sammenligning produser Hydro på anlegget i Sunndalsøra 360.000 tonn i året etter utvidelsen i 2004.
Abu Dhabi er kommet litt i skyggen av Dubai, som slår den ene rekorden etter den andre i store og komplekse bygg- og anleggsoppgaver.
– Abu Dhabi vil være best og størst i konkurranse med Dubai. Vi merker det med de strengeste miljøkrav til anlegget, sier Johansen.
Bakgrunnsstøvet i Midtøsten er allerede svært høyt på grunn av sandstøv fra ørkenen.
– Myndighetene vil ikke gjøre det verre for befolkningen enn det allerede er og stiller derfor strenge krav, sier Johansen.
Posefilter
Alstoms teknologi for fluorgjenvinning er basert på posefilterteknologi: Enkelt fortalt går det ut på å sprøyte inn aluoksid i avgassen. Der bindes fluor opp. Denne tas ut i Alstoms prosess og fluor går tilbake i smelteren mes aluoksid gjenbrukes i renseprosessen.
Aluoksid har stor overflate med mange folder som tar opp fluor. Ett tonn aluoksid tilsvarer overflaten til en fotballbane.
– Vi gjenvinner fluor som er nødvendig i prosessen slik at det ikke trengs så mye ny fluor. Det er nesten en 100 prosent lukket syklus, det vil si at vi klarer å fange opp ca. 60-70 tonn. Vi regner med at rundt 99 prosent føres tilbake. Det må likevel tilføres litt fluor hele tida for å opprettholde nivået, sier Johansen.
Maurtue uten skader
Alstoms leveranser til anlegget har vært svært arbeidsintensive.
– På det meste hadde vi 1 100 mann i arbeid med montering av renseanlegget. Samtidig hadde utbyggeren hele 18 000 mennesker inne. Det var en sann maurtue, sier Johansen, som kan skryte av tre millioner manntimer uten en eneste fraværsskade.
Alstom kjører prosjektet med relativt liten bemanning. Det er 35 i prosjektledelsen, hvorav 15 er nordmenn.
Snørekjøring
– Vi har snørekjørt prosjektet med en liten stab. Det er veldig ulikt mønsteret her – å lede en så stor arbeidsstokk med en så liten stab. Der vi hjemme ville brukt en prosjektmedarbeider, bruker de her 4-5 mann. Det krever tettere oppfølging fra vår side, sier Johansen.
Sommeren 2007 startet byggingen av Emal. På området fantes overhode ingen infrastruktur.
– Det har vært mange, store utfordringer for hele prosjektet både i forhold til omfang og antall mennesker, sier Johansen.
Svovelrens
Alstom leverer også svovelrenseanlegg til Emal. Aluminiumsverket er plassert ved havet og benytter derfor sjøvannsspray på gassen. Sjøvannet binder opp svovel. Vannet sendes tilbake til havs, tilført O2.
Dette skal være første anlegg i Midtøsten med SO2-vasking.
Kopijobb
Emal skal ifølge Alstoms prosjektleder ikke være i tvil om at fase to også skal realiseres.
– Her sier man ikke "hvis" fase to skal bygges, men "når", sier Johansen, som håper på en ny kontrakt.
– Vi har tro på at vi får en kopi-jobb, det vil si levere det samme en gang til. Det vil være optimalt for oss og kunden, sier han.
Kontrakten til Alstom var på 200 millioner US dollar, det vi si ca. rundt 1,1 milliarder kroner med kurs 5,5.