INDUSTRI

Finanskrisen rammer avfallsbransjen

STØRST: Groruddalen Miljøpark i Norge håndterer årlig 250 000 tonn avfall fra Oslo og Akershus.
STØRST: Groruddalen Miljøpark i Norge håndterer årlig 250 000 tonn avfall fra Oslo og Akershus. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
23. feb. 2009 - 07:12

Han viser Teknisk Ukeblad rundt på Norges største gjenvinningsanlegg, Groruddalen Miljøpark i Oslo, som årlig håndterer 250 000 tonn avfall fra Oslo og Akershus.

Her går arbeidet sin vante gang. Tilsynelatende.

– Vi nedbemanner med ti mann på dette anlegget. Heldigvis er ikke alle fast ansatt, seks av dem var innleid. Finanskrisen gjør at vi må få ned driftskostnadene, forteller Edseth.

Må nedbemanne

I flere år har gjenvinningsindustrien hatt gylne dager. Den globale etterspørselen etter råvarer har vært umettelig, og stadig flere har sett mulighetene som ligger i gjenvinning av avfall.

I 2005 var resirkulert materiale USAs nest viktigste eksportvare etter flyutstyr.

– Gjenvinningsmarkedet har blitt internasjonalt. Da det er mangel på naturressurser, er avfall en vikitig råvare for prosessindustrien både nasjonalt og internasjonalt, sier Runa Opdal Kerr, direktør for strategi og samfunnskontakt i Veolia Miljø.

Inntaksstopp

Konsernet Veolia Miljø håndterer 1,3 millioner tonn avfall i året og er den største aktøren i Norge.

I 2007 hadde selskapet en omsetning på tre milliarder kroner og hadde 33 000 kunder. Konsernet hadde 1500 ansatte før finanskrisen kom.

Nå nedbemanner selskapet totalt med 150 årsverk.

– Det har vært et enormt dropp i råvareprisene. Vi er nå nede på 2003- og 2004-nivå. Det gjelder blant annet prisen på returpapir og metaller, som vi eksporterer til Europa og Østen. Flere steder i Asia er det nå stopp på inntaket av ulike typer råvarer, sier Kerr.

OPTIMISTISK: Direktør Runa Opdal Kerr og  produksjonsleder Terje Edseth har tro på at prisene på avfall på sikt vil øke igjen.
OPTIMISTISK: Direktør Runa Opdal Kerr og produksjonsleder Terje Edseth har tro på at prisene på avfall på sikt vil øke igjen.

Mindre avfall

Veolia Miljø håndterer alt fra næringsavfall, farlig avfall, avfall fra offshore, papp og papir, husholdningsavfall, metaller og EE-avfall.

Nå merker også selskapet at strømmen av varer som går inn til gjenvinningsanleggene har minket noe.

– Spesielt gjelder det avfall fra bygg- og anleggssektoren. Vi merker også en nedgang fra andre deler av næringslivet, men tilgangen til husholdningsavfall nok er den samme.

Hoper seg opp

I Storbritannia er manglende avsetningsmuligheter i ferd med å bli et stort problem, forteller Kerr.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Enkelte selskaper i Storbritannia, som blant annet har solgt på spotmarkedet, mangler nå avsetningsmuligheter. Samtidig har papirfabrikker gått konkurs. Returpapir hoper seg opp, og det diskuteres nå om man skal ta i bruk nedlagte militære flyplasser som midlertidige lager.

– Men papir kan maks lagres tre månender, føyer Edseth til.

Optimisme

Det problemet har ikke Veolia Miljø, som har gode avsetningsmuligheter gjennom langsiktige kontrakter og som har justert prisene sine i forhold til nedgangen i markedet.

– Vi har heller ikke likviditetsproblemer. Men enkelte av de mindre aktørene i bransjen sliter nok nå, sier Kerr.

Hun tror derimot at prisnedgangen kun er midlertidig og at prisene på sikt vil stige igjen.

– Når man mangler jomfruelige råvarer, vil fortsatt produksjon av varer på verdensbasis være helt avhengig av at avfall benyttes som råstoff til industrien. Det er derfor svært viktig at vi forsetter å materialgjenvinne, avslutter hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.