INDUSTRI

Får statlig vindhjelp til tysk kjempekontrakt

Nina Udnæs Tronstad, Aker Verdal
Nina Udnæs Tronstad, Aker Verdal Bilde: Trond Gram
Trond Gram
17. juni 2010 - 09:38
Vis mer

Aker Verdal har fått kontrakt på produksjon av 48 stålunderstell til en havvindpark som skal bygges i Nordsjøen utenfor kysten av Tyskland.

Det er den tyske energigiganten RWE som står bak vindparken, som gir Aker Verdal arbeid til en verdi av 115 millioner euro.

– Denne kontrakten representerer et gjennombrudd for Verdal i offshore vindmarkedet, sier Nina Udnes Tronstad, administrerende direktør for Aker Solutions i Verdal, i en pressemelding.

Arbeid for 100 personer

Kontrakten inkluderer ingeniørarbeid, fabrikasjon, transport og montering av stålunderstellene. Produksjonen starter i Verdal i januar 2011 og gir arbeid for rundt 100 ansatte. For et selskap som i fjor måtte redusere arbeidsstokken med over 150 medarbeidere er det velkomment.

Leveransene vil strekke seg frem til juli 2012.

Arbeidet med masseproduksjonen gjøres mulig av en investering på 120 millioner kroner som SIVA lenge har varslet i Verdal. SIVA investerer i infrastruktur tilknyttet vindenergisatsingen på Verdal, hvor også energigiganten GE nå satser på produksjon.

Større satsing

– Dette er en del av en større og helhetlig satsing på offshore vind fra regjeringens side. Senest i verftspakken som ble lagt fram i revidert nasjonalbudsjett, la vi til rette for prosjekter innenfor vindkraft til havs, sier nærings- og handelsminister Trond Giske i en melding.

Han peker på at regjeringens ambisjon er at Norge skal være en sentral leverandør av miljøteknologi, og dermed vil legge til rette for nasjonal verdiskaping og næringsutvikling basert på miljøteknologi.

– Dette er en stor satsing på miljøteknologi gjennom virkemidler i næringspolitikken. Dette kan bli et nytt industrieventyr, sier nærings- og handelsministeren.

Stort potensial

For Aker Verdal er dette den første store kontrakten i verftets satsing på havvindmarkedet, hvor over 30 års erfaring fra bygging av såkalte jacket-understell for oljesektoren skal overføres til fornybarmarkedet.

– Med denne kontrakten demonstrerer vi vår evne til å kapitalisere på jacketunderstell-kompetansen, sier Udnes Tronstad.

Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet har verftet i Verdal lenge jobbet mot å skaffe seg et nytt bein å stå på i havvindbransjen, ved siden av offshorebiten.

– Vi ser et stort potensial i framtiden i offshore vindmarkedet for vår forretningsenhet i Verdal, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.