Hydro Aluminium Metal har nylig søkt etter traineer til sitt 18 måneder lange traineeprogram. Nesten ingen nordmenn søkte.
Få fra NTNU
- Kun tre av våre 14 traineer er nordmenn. Vi har fått svært mange flinke traineer, men skulle gjerne hatt flere norske søkere. Responsen fra norske læresteder har vært overraskende dårlig. Vi har for eksempel nesten ikke fått noen søkere fra sivilingenørstudiene ved NTNU, sier Asgeir Bardal, leder for Hydros teknologisenter i Årdal, til Teknisk Ukeblad.
Traineene selskapet har rekruttert er fra Sverige, Slovakia, Pakistan, Hviterussland, India, Romania, Tyskland, Polen og altså Norge.
De er innom to - tre forretningsenheter i løpet av traineeperioden, og blir stasjonert på minst to ulike geografiske steder i Norge.
- Enkelte synes nok det er litt vel eksotisk å være i Årdal, på Sunndalsøra, Høyanger eller Karmøy. Men vi har også hatt traineer som har blitt boende på disse stedene fordi det er utmerkede steder å bo og jobbe, sier han.
Satser på PR
Bardal mener det gode arbeidsmarkedet er hovedgrunnen til den manglende interessen.
- Arbeidsmarkedet er svært hett om dagen, og mange er ute etter de beste kandidatene. Det er gode tider i mange bransjer. Vi er nok litt rammet av det, sier han.
Han mener lærestedene og studentene til en viss grad har glemt Hydro Aluminium.
- Vi må nok ta noe av skylden selv. De siste årene har vi rekruttert lite. Det kan hende vi må trå litt hardere til når det gjelder markedsføring av traineeordningen. Vi satser på at det går bedre når vi skal rekruttere nye traineer til høsten, sier Bardal.
For lav lønn
Julie Feilberg, prorektor for utdanning ved NTNU i Trondheim, mener markedsføring er nødvendig.
- Hydro har nok en utfordring når det gjelder å lokke de gode kandidatene til traineeprogrammet. NTNU sliter faktisk det samme problemet. Vi ser at det er vanskelig å få norske doktorgradsstipendiater. I dag utgjør utlendinger 70 prosent av søkerne til slike stipendiater, sier hun.
Hun ønsker Hydro Aluminium Metal velkommen til å markedsføre traineeprogrammet på universitetsområdet.
- I dagens arbeidsmarked er studentene svært attraktive. Mange får seg jobb før de er ferdig med studiene. Har de tilbud om en god betalt fulltidsjobb eller dårligere betalt traineestilling, velger mange fulltidsjobben. For dette handler blant annet om lønn, sier Feilberg.