OLJE OG GASS

– Etisk forkastelig av Statoil

FORKASTELIG: - Statoils egne retningslinjer må også gjelde i utlandet. Det er forkastelig slik de driiver på med fagforeningsknusing i Canada, sier Safe-leder Terje Nustad.
FORKASTELIG: - Statoils egne retningslinjer må også gjelde i utlandet. Det er forkastelig slik de driiver på med fagforeningsknusing i Canada, sier Safe-leder Terje Nustad. Bilde: Safe
Truls Tunmo
11. sep. 2009 - 07:03

Nustad reagerer sterkt på at Statoil opererer på en måte som underminerer arbeidernes rettigheter.

– Dette er helt forkastelig. Det viser at Statoil opererer som et annet selskap i utlandet enn det gjør her hjemme, sier Nustad.

Teknisk Ukeblad skrev forrige uke om det statlig eide oljeselskapets virksomhet i Canada. I hovedsak har Statoils omfattende kontrakt med selskapet Flint Energy Services fått fagbevegelsen i Canada til å rase.

Les saken: Statoil beskyldes for fagforeningsknusing

Sosial dumping

Selskapet beskyldes for å utnytte en falsk fagforening og bruke fremmedarbeidere fra land som Filippinene og India til fagforeningsknusing og sosial dumping.

– Måten Statoil opptrer på i Canada viser at den internasjonale oljeindustrien er ganske så kynisk. Den viser også at Statoil ikke tør å utfordre oljeindustrien med å sette en norsk standard for arbeidsrettigheter. Statoil følger bare den internasjonale oljeindustrien som en saueflokk, sier Nustad.



– Manipulerende spill

Han mener det er uholdbart at Statoils etiske retningslinjer ikke gjelder i utlandet.

– Dette er retningslinjer som de selv har utarbeidet i Norge, og de burde pålegges å følge disse også internasjonalt. Norske myndigheter burde instruere og pålegge Statoil å opptre på en helt annen måte enn hva som er tilfelle i Canada, sier Nustad.

Han mener dessuten at Staten må lytte mer til hva fagforbundene mener i slike saker.

– Staten må være helt klar på hvordan et statlig selskap skal operere i utlandet. Det er også viktig at myndighetene er mer lydhøre til fagforbundene, ikke bare lytter til det manipulerende spillet som oljedirektørene holder på med, sier Terje Nustad.



– Strider med kriteriene

Også økonomisk historiker og forsker ved Universitetet i Oslo, Helge Ryggvik, mener Statoil er på gyngende grunn i Canada.

– Slik de opererer der, er delvis i strid med det de selv har nedfelt i sine etiske kriterier. Tidligere på 2000-tallet skilte Statoil seg fra andre internasjonale oljeselskaper ved at de også ville akseptere tradisjonelle fagforeninger. Derfor er måten de driver på i Canada nå helt feil, og jeg kan ikke forstå hvordan de selv kan forsvare denne virksomheten. Norske myndigheter burde gripe inn og vise til at dette er i strid med Statoils egne, skriftlige kriterier, sier Ryggvik.

Han påpeker at antifagforeningsholdninger også eksisterer på norsk sokkel.

– Det er allerede et press fra leverandørselskapene med sterke antifagforeningsholdninger på sokkelen, og det har vært slik ganske lenge. Men i utgangspunktet er fagforeningene på norsk sokkel sterke, sier Helge Ryggvik.



– Må stoppes

Faglig leder i SV, Jan O. Andersen, er heller ikke nådig i sin kritikk av Statoil.

– I tillegg til at måten de driver på i Canada er i strid med deres egne retningslinjer, strider det også med en avtale mellom Statoil og den internasjonale fagbevegelsen som ble inngått på 90-tallet, sier Andersen.

Nå forlanger han at staten må gripe inn.

– Uavhengig av eierskap skal et norsk selskap ute i verden opptre som i Norge. I særdeleshet gjelder dette et selskap som er såpass dominert av staten som det Statoil er. Man må kunne forvente at et norsk selskap ikke bidrar til fagforeningsknusing. Dette må myndighetene stoppe, sier Andersen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.