INDUSTRI

Energipriser stopper ikke Yara

STOR ETTERSPØRSEL: Gjødselprodusenten Yara hadde sitt beste år i 2010, trass i at prisen på olje og gass stiger kraftig. Rekordhøye matpriser gjør at gjødselprisene stiger enda mer. Selskapet går med overskudd selv om de må ut med 1,45 milliarder kroner ekstra i energiutgifter første halvår 2011.
STOR ETTERSPØRSEL: Gjødselprodusenten Yara hadde sitt beste år i 2010, trass i at prisen på olje og gass stiger kraftig. Rekordhøye matpriser gjør at gjødselprisene stiger enda mer. Selskapet går med overskudd selv om de må ut med 1,45 milliarder kroner ekstra i energiutgifter første halvår 2011. Bilde: Statoil
Kjetil Malkenes Hovland
15. feb. 2011 - 11:24

Industrikonsernet Yara tjener penger, og 2010 ble deres beste år, trass i økte energiutgifter.

Prisene på kunstgjødsel øker nemlig raskere enn energiprisene, så Yara tjener fortsatt penger.

I fjerde kvartal tjente Yara 1,56 milliarder, og de vil betale ut 5,50 per aksje i utbytte for 2010.

Oslo  20100215. Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad (i midten) i Yara International før presentasjonen av resultatet for 4. kvartal. CFO i Yara Hallgeir Storvik (tv) og Michael Bennett fra Terra Industries Inc.Foto: Berit Roald / Scanpix
I fjerde kvartal tjente Yara 1,56 milliarder, og de vil betale ut 5,50 per aksje i utbytte for 2010. TJENER GODT: - Etterspørselen etter kunstgjødsel er sterk, med priser på jordbruksvarer på historisk høye nivåer, sier Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad. Roald, Berit

Les kvartalsrapporten her

Stor etterspørsel

– Yara kan melde om et sterkt resultat i fjerde kvartal, ettersom etterspørselen etter kunstgjødsel har økt kraftig på grunn av et stramt globalt jordbruksmarked, sier direktør Jørgen Ole Haslestad i en pressemelding. – Resultatet i 2010 er det beste så langt for Yara, til og med bedre enn rekorden i 2008.

Han mener svingningene fra 2009 til 2010 viser hvor fort ting kan endre seg i jordbrukssektoren.

Fra Yaras fjerdekvartalspresentasjon 2010, holdt februar 2011.
Han mener svingningene fra 2009 til 2010 viser hvor fort ting kan endre seg i jordbrukssektoren. DYRERE MAT: Dette er prisindeksen på mat fra FNs matvareorganisasjon FAO. Grafene i denne artikkelen er hentet fra Yaras egen presentasjon. Yara

– Etterspørselen etter kunstgjødsel er sterk, med priser på landbruksvarer på historisk høye nivåer, og gjødselkapasiteten utenfor Kina går på full kapasitet, sier Haslestad.

Prisene øker

Yara leverte 3 prosent mer gjødsel i fjerde kvartal 2010 enn samme periode året før. Det er salget av NPK-gjødsel (Nitrogen, fosfor og kalium) og urea som har vokst, mens nitratsalget har sunket. Prisene har steget med 46 prosent for nitrater, 26 prosent for urea og NPK-gjødsel har steget med 17 prosent. Det gir stor inntjening, siden prisene har sunket på for pottaske (kaliumkarbonat, K 2CO 3).

Yaras produksjon av kunstgjødsel har gått for fullt hele fjerde kvartal, og økte med 7 prosent i forhold til samme kvartal året før. Olje- og gassprisene har økt slik Yara forventet, og energiprisene vil fortsette å øke.

Yara anslår at de må betale 750 millioner kroner mer i første kvartal 2011 enn første kvartal 2010, og i løpet av første halvår 2011 må de ut med 1,45 milliarder ekstra i energikostnader.

Fra Yaras fjerdekvartalspresentasjon 2010, holdt februar 2011.
Han mener svingningene fra 2009 til 2010 viser hvor fort ting kan endre seg i jordbrukssektoren. DYRERE MAT: Dette er prisindeksen på mat fra FNs matvareorganisasjon FAO. Grafene i denne artikkelen er hentet fra Yaras egen presentasjon. Yara

Det skader likevel ikke inntjeningen, siden gjødselprisene stiger raskere enn energiprisene.

Høyeste priser noensinne

Matprisene er nå på sitt høyeste nivå noensinne, ifølge FNs matvareorganisasjon FAO. Det gir økt etterspørsel etter gjødsel.

Nitrogenproduksjonen utenfor Kina går for fullt, ifølge Yara. Kina har lagt en eksportskatt på 110 prosent for urea som skal gjelde i åtte måneder av 2011 på grunn av stor innenlands etterspørsel.

Les også:

– Peak fosfor mye verre enn peak oil

God vekst i Yara

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Yara-direktør med krimroman

To drept på Yara-anlegg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.