INDUSTRI

En milliard borte på ett kvartal

Norske Skog-sjef Christian Rynning-Tønnesen er nødt til å be bankene om nåde for milliardgjeld som forfaller de neste tre årene.
Norske Skog-sjef Christian Rynning-Tønnesen er nødt til å be bankene om nåde for milliardgjeld som forfaller de neste tre årene. Bilde: Falch, Knut
8. mai 2008 - 10:02

Resultatrapporten for første kvartal viser at det fortsatt er lite å glede seg over for Norske Skog.

Brasiltap

Så langt i år har selskapet et underskudd på 966 millioner kroner etter skatt.

Stordelen av tapet kommer som følge av fiaskoen med papirmaskinen i Brasil. Stopp av Pisa PM 2-prosjektet har belastet regnskapet med 665 millioner kroner i termineringskostnader og nedskrivninger

Kostnadsvekst

Første kvartal endte med et brutto driftsresultat på 489 millioner kroner. En nedgang fra 778 millioner kroner i samme periode i fjor.

Med unntak av magasinpapir viser samtlige segmenter en til dels betydelig resultatsvekkelse.

– Sesongmessige svingninger forsterker det svake resultatet. Det er allikevel den sterke kostnadsveksten, kombinert med svak prisutvikling på avispapir i Europa som er den største utfordringen for Norske Skog, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

Redusere gjeld

Han påpeker i rapporten at Norske Skog skal fortsette å jobbe med å redusere gjelden ved å generere tilstrekkelig kontantstrøm fra drift og transaksjoner. Gjelden er redusert med 666 millioner kroner fra årsskiftet, og utgjør 15,7 milliarder kroner ved utgangen av mars.

Norske Skogs utsikter for resten av året kommenteres slik: Selskapet forventer stabile priser på avispapir i Europa, lavere priser i Australia fra 1. juli og prisøkninger i Asia. Det som bekymrer mest er prisøkning på innsatsfaktorer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.