OLJE OG GASS

Eksportforbud for norsk oljeteknologi til Russland

Norge innfører samme sanksjoner som EU.

Norske bedrifter får ikke eksportere teknologi som brukes til arktisk oljeleting til Russland.
Norske bedrifter får ikke eksportere teknologi som brukes til arktisk oljeleting til Russland. Bilde: NTB scanpix
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
12. aug. 2014 - 10:47

Norge følger EUs sanksjoner mot Russland.

Leverandørindustrien i Norge får dermed ikke lov til å eksportere høyteknologi til Russland for oljevirksomhet på dypt vann eller i arktiske strøk.

Det ble klart etter et møte i den utvidede utenrikskomiteen mandag.

Les også: Dette er EUs svært spesifikke sanksjonsliste mot Russland

– Rom for skjønn

– Regjeringen vil slutte opp om EUs nye restriktive tiltak mot Russland. Norge har siden starten på krisen i Ukraina stått sammen med EU og nærstående land i våre reaksjoner på Russlands folkerettsbrudd. Dette vil vi gjøre også denne gangen, sier utenriksminister Børge Brende i en pressemelding.

Utenriksdepartementet har hatt en rekke møter med norsk næringsliv om sanksjonene.

– Tilbakemeldingene fra næringslivet er også viktige for den videre dialogen med EU om presiseringen av detaljene i tiltakene. Reglene gir rom for skjønn og det skjønnet skal vi bruke, sier Brende.

Egen telefonlinje

Utenriksdepartementet oppretter en egen servicetelefon for næringslivet fra og med onsdag denne uken.

– Dette er en grei oppfølging av møtet vi hadde med UD for få dager siden. Vi må nok regne med noe uklarhet i regelverket en stund framover, sier Knut E. Sunde, bransje og industripolitisk direktør i Norsk Industri i en pressemelding.

Sanksjonene rammer blant annet utleie av borerigger og skip til oljevirksomhet i Russlands arktiske strøk.

Les også: Fra disse væskelåsene lakk 40 kubikkmeter olje i sjøen

– Gass unntatt

– Sanksjonene har konsekvenser for norsk leverandørindustri fordi norske bedrifter er godt posisjonert for markedet i Russland. Det rammer bedriftene i ulik grad og vil kunne ramme over tid, sier Knut E. Sunde, bransje og industripolitisk direktør i Norsk Industri til Teknisk Ukeblad.

At rene gassfelt er unntatt fra de svært spesifikke sanksjonene, bidrar til å dempe konsekvensene, ifølge Sunde.

– Vi oppfatter det som at engineering heller ikke er rammet, det betyr at mye av forretningene mellom norsk leverandørindustri og russiske interessenter vil kunne fortsette, sier han.

I forrige uke var Norsk Industri i møter med Utenriksdepartementet for å gi dem en analyse av hvordan sanksjoner vil kunne ramme norsk leverandørindustri.

– Vi diskuterte blant annet hvordan man skal forholde seg til begreper som «arktiske strøk» og «dypt vann». Svaret er ikke helt enkelt, sier han.

Norsk Industri er opptatt av at norsk praktisering av sanksjonstiltakene mot Russland blir som i EU, fordi de fleste av konkurrentene er i EU

Eksportforbud

Utenriksdepartementet skriver at det vil kreves forhåndstillatelse fra norske myndigheter for eksport av visse varekategorier til russisk petroleumssektor.

«Dersom leveransene skal brukes til dypvanns oljeleting og -produksjon, arktisk oljeleting og -produksjon eller i skiferoljeprosjekter i Russland, er det et eksportforbud», heter det fra UD.

De presiserer at forbudet omfatter kun nye kontrakter. Det kreves også forhåndstillatelse for finansiering og tjenester i tilknytning til varekategoriene.

Les også:

West Alpha starter kontroversiell Arktis-boring i morgen

Seadrill annonserer storkontrakter med Russland - timer før sanksjonene trer i kraft

Her går Statoils fracking-anlegg opp i røyk  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.