INDUSTRI

Eggeskall fanger CO2

CO2LUMBI-EGG: Indiske forskere har oppdaget at filmen innenfor eggeskallet kan lagre syv ganger egen vekt i CO2.
CO2LUMBI-EGG: Indiske forskere har oppdaget at filmen innenfor eggeskallet kan lagre syv ganger egen vekt i CO2. Bilde: Poppe, Cornelius
Kjetil Malkenes Hovland
28. okt. 2010 - 15:06

Indiske forskere kan ha oppdaget et «columbi egg» innen CO 2-fangst og lagring.

Den tynne filmen som gjemmer seg på innsiden av et egg kan nemlig suge opp syv ganger sin egen vekt i CO 2, fastslår de.

Det er nokså usikkert om oppdagelsen kan brukes til CO 2-fangst.

100 mikrometer tykt

Materialet innenfor eggeskallet er bare 100 mikrometer (1 mikrometer = 10 -6 meter) tykt, og består av tre lag. De to lagene på innsiden er proteinfibre bundet med kalsiumkarbonat.

Det var Basab Chaudhuri ved Universitetet i Calcutta som begynte å undersøke denne filmen. En av utfordringene er å skille membranen fra eggeskallet. Dette ble gjort med en svak syreløsning.

Forskerne vet ikke om membranen kan brukes til å lagre CO 2 i stor skala, eller om det bare blir røre.

Mange metoder

Eggeskallet er bare ett av mange kreative forslag til hvordan man kan lagre CO 2. Et tidligere forslag handler om å lagre CO 2 i sement: Les saken her

Her i Norge tester man først og fremst industrielle metoder hvor man bruker aminer eller nedkjølt ammoniakk til å fange CO 2. Disse teknologien skal de neste årene utvikles videre ved testsenteret for CO 2-fangst og -lagring (TCM) på Mongstad.

Det kan godt vise seg å bli for energikrevende å utvinne film fra egg for å bruke det til CO 2-fangst i kommersiell skala. Inntil videre kan man la eggeskallene sine bli liggende på disken for å suge opp CO 2, foreslår forsker Chaudhuri, ifølge nettstedet Eurekalert.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.