Indiske forskere kan ha oppdaget et «columbi egg» innen CO 2-fangst og lagring.
Den tynne filmen som gjemmer seg på innsiden av et egg kan nemlig suge opp syv ganger sin egen vekt i CO 2, fastslår de.
Det er nokså usikkert om oppdagelsen kan brukes til CO 2-fangst.
100 mikrometer tykt
Materialet innenfor eggeskallet er bare 100 mikrometer (1 mikrometer = 10 -6 meter) tykt, og består av tre lag. De to lagene på innsiden er proteinfibre bundet med kalsiumkarbonat.
Det var Basab Chaudhuri ved Universitetet i Calcutta som begynte å undersøke denne filmen. En av utfordringene er å skille membranen fra eggeskallet. Dette ble gjort med en svak syreløsning.
Forskerne vet ikke om membranen kan brukes til å lagre CO 2 i stor skala, eller om det bare blir røre.
Mange metoder
Eggeskallet er bare ett av mange kreative forslag til hvordan man kan lagre CO 2. Et tidligere forslag handler om å lagre CO 2 i sement: Les saken her
Her i Norge tester man først og fremst industrielle metoder hvor man bruker aminer eller nedkjølt ammoniakk til å fange CO 2. Disse teknologien skal de neste årene utvikles videre ved testsenteret for CO 2-fangst og -lagring (TCM) på Mongstad.
Det kan godt vise seg å bli for energikrevende å utvinne film fra egg for å bruke det til CO 2-fangst i kommersiell skala. Inntil videre kan man la eggeskallene sine bli liggende på disken for å suge opp CO 2, foreslår forsker Chaudhuri, ifølge nettstedet Eurekalert.