INDUSTRI

Effektiviserer produksjonen av undervannsutstyr

Anders J. Steensen
31. mai 2007 - 07:03

Tranby: Aker Kværner Subsea er en av de få store, mekaniske bedriftene som er igjen på Østlandet.

Tidligere produserte bedriften utstyr til kraftverk, Forsvaret og offshoreindustrien.

Gjennom en omfattende ombygging av verkstedet og investeringer i 60 millioners klassen, er bedriften i dag skreddersydd for å produsere undervanns ventiltrær, de såkalte juletrærne.

– Tidligere var produksjonen av juletrær prosjektbasert, med egne organisasjoner for hvert prosjekt. Nå har vi lagt vekt på at dette er serieproduksjon, med varianter av juletrær. På denne måten frigjør vi ingeniørressurser, samtidig som vi effektiviserer produksjonen, forteller sjef for subsea-systemer, Jarl Kosberg.



Så på lastebilproduksjon

Aker Kværner gikk grundig til verks da de skulle fornye produksjonsbedriften ved Tranby.

– Vi lurte lenge på hvordan vi skulle legge opp produksjonen, og fant til slutt ut at vår industri hadde mye til felles med lastebilindustrien. Enhver lastebil ser jo lik fra utsiden, mens i realiteten er hver enkelt et unikt produkt, med andre ord en variant. Slik er det også med undervanns juletrær, forteller produksjonssjef Terje Bråthen.

Da de nye produksjonsenhetene skulle på plass, ble det lagt stor vekt på å få en effektiv produksjonslinje med minimale utfordringer på logistikksiden.

– Vi måtte finne verktøymaskiner som kunne gjøre flere oppgaver uten å måtte flytte arbeidsstykket fra maskin til maskin. Vi så på hva motorprodusenter gjør og fikk bestilt maskiner som både dreier, freser og borer. Særlig viktig for oss er å bore lange, tynne kanaler inne i arbeidsstykket. Dette kan sammenliknes med smøroljekanaler i en motor, samt innfesting og tetting av ventilseter, forklarer Bråthen.



Raskere gjennomløpstid

Arbeidet har båret frukter. Ledetidene er redusert til en sjettedel av tidligere. I dag kan bedriften uten problememer levere 100 juletrær i året. Testfasilitetene er også bygget opp til å håndtere denne mengden av utstyr.

– Neste trinn for å effektivisere produksjonen er å se på en automatisk rørbøying av alle de små hydraulikkrørene som er på en sammenstilling som et undervanns ventiltre. Målet er at dette kommer direkte fra ingeniørene og rett til en rørbøyemaskin uten å måtte gå veien om tegninger og manuell bøying av rørene, sier Bråthen.

Aker Kværner har bygget et tilsvarende anlegg i Malaysia, og vurderer å gjøre det samme med fabriikken i Brasil. Underlaget for de juletrærene som produseres ved alle fabrikkene, kommer fra ingeniørkontoret på Tranby. Bedriften har i løpet av de to siste årene vokst fra 400 til 700 ansatte. Hovedsakelig er det ansatt nye ingeniører og planleggere for produksjonen verden rundt. Mens det tidligere var 60 prosent av de ansatte som var i fabrikken, er dette i dag snudd helt rundt, hvor mer enn 60 prosent av de ansatte er på ingeniørkontoret.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.